Blejka Brigita Šolar je v sodelovanju z akademsko slikarko Ejti Štih na Blejskem gradu predstavila svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Pesmi. Dogodek v Viteški dvorani je povezovala dramska igralka Milena Zupančič. Glavna pesem Modrina je doživela tudi uglasbitev. Ob spremljavi mladega skladatelja Toma Varla jo je zapela sopranistka Janja Hvala.
Skriti talent

Brigita piše že od srednješolskih let, vendar svojih pesmi nikomur ni kazala. Ko pa jih je v roke dobila slikarka Ejti Štih, ki sicer živi in dela v Boliviji, je to začel postajati resen projekt. »Z Ejti sva dolgoletni prijateljici, zato ji je bilo spoznanje, da pišem pesmi zelo presenetljivo. V meni je prepoznala talent in mi ponudila, da pesmi tudi ilustrira. Eno je vodilo k drugem in kmalu smo bili na tem, da zbirka ugleda luč sveta,« skromno pove avtorica Brigita Šolar.
Iz Bolivije v Slovenijo

Na Bledu rojena Ejti Štih je pesmi prebirala čez pol oceana, a zato niso bile nič manj posebne. »Brigita že vrsto let skrbi za mojo mamo, dela v zdravstvu in je čudovita mama štirih fantov. Niti v sanjah si ne bi mislila, da se v njej skriva takšen talent.« Ejti se je odločila, da pesmi izdajo v podolgovati obliki, saj to poudari to čezoceansko dogovarjanje. Vse podobe je naslikala po svojem občutku, najbolj pa je zadela bistvo pri pesmi Modrina, ki je v celoti pobarvana v modro, kar je navdušilo tudi Brigito.
Izliv srca

Nekaj pesmi je zelo starih, nekaj pa jih je bilo napisanih v zadnjih mesecih pred izdajo. Gre za čustvene pesmi, polne Brigitinih izkušenj, njene bolečine in veselja. »Šele, ko sem pesmi zagledala na pravem papirju, sem dojela, koliko sebe sem razgalila, koliko sebe in svojih intimnih občutkov sem vključila vanje.«
Sanje sanjam vsak dan

Brigita je štiri pesmi namenila tudi svojim sinovom, najbolj pri srcu pa ji je Modrina. »To pesem je kasneje za namen dogodka uglasbil tudi dober prijatelj mojih sinov Tom Varl, ob njegovi spremljali na klavirju pa jo je zapela sopranistka Janja Hvala.

 

Blejska naveza

Dogodek je povezovala igralka Milena Zupančič, za kar sta se Ejti in Brigita odločili po razmisleku, da je najbolje, če v proces vključijo še eno Blejko. Gre torej za pravi blejski projekt, ki nedvomno ne bo ostal neopažen.