Peter Florjančič, svetovljan, v mladih letih aktivni športnik, glasbenik, igralec, predvsem pa svetovno priznani inovator v teh dneh praznuje 100 let. V svojem življenju je doživel tako lepe kot trpke trenutke, se družil s filmskimi zvezdami, slavnimi slikarji in člani kraljevskih družin. 

Vidno ganjen je na odprtju razstave Živeti sanje v Festivalni dvorani Bled prav na svoj 100. rojstni dan (5. 3.) sprejemal čestitke prijateljev ter uglednih gostov iz Slovenije in tujine. Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom.

Izmed približno 400 izumov mu jih je do faze realizacije uspelo spraviti kar 43. Razpršilec za parfum, stroj za brizganje plastike, plastični okvirčki za diapozitive samo nekateri izmed njih. Vso svojo zbirko dokumentacije je kot donacijo namenil Tehniškemu muzeju Slovenije, v katerem so pripravili razstavo.

Gospod Peter je še vedno aktiven, še vedno ustvarja. Sedaj že nekaj let v domu starostnikov v Radovljici. Za konec meseca marca pripravlja nov izum, o katerem pa še ni želel govoriti. 

Razstava Živeti sanje, stoletnica Petra Florjančiča bo v Festivalni dvorani Bled na ogled še do 25. marca, vsak dan od 17:00 – 19:00. Voden ogled po razstavi pa 24. marca ob 18:00. V ponedeljek, 18. marca bo v Festivalni dvorani še brezplačna projekcija filma Stoletje sanj, ki ga je letos posnel Ven Jemeršič.