Na že tradicionalnem Blejskem vodnem festivalu je bila tokrat glavna zvezda »pitna voda« skozi prizmo trajnosti, gospodarnosti, kulinarike in primerov domačih in tujih dobrih praks. Številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva in gostincev so na festivalu pod naslovom “Voda. Več kot samo voda,” predstavili najboljše prakse na področju upravljanja vodnih virov in distribucije vode od izvira do mize. Na dogodku, ki so se ga udeležili predstavniki iz 15 držav, je bil tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki je med drugim poudaril pomen tovrstnih dogodkov za razumevanju pomena pitne vode.

Prvi festivalski dan je bil namenjen potrošniku in njegovemu razumevanju pitne vode v prihodnje. Raste zavedanje o tem, kakšno vodo pijemo, pa naj gre za vodo iz pipe ali ustekleničeno vodo. Vsak vodni vir ima različne elemente, ki jih vnašamo v telo in od tega je lahko na dolgi rok odvisno tudi naše zdravje. In prav strokovnjaki s tega področja lahko ponudijo prave informacije o sestavi in učinkih vode različnih blagovnih znamk in sestave.

Evropa ima nekaj zanimivih vodnih virov, v Sloveniji pa imamo izjemno kakovostne vodne vire. Predstavniki nacionalnih laboratorijev so na festivalu predstavili monitoring voda v svojih državah in kako svoje izsledke predstavijo končnim uporabnikom.

Poleg monitoringa je zelo pomembna tudi distribucija voda. Na področju gostinstva in kulinarike so bila zanimiva predavanja južnokorejskega sommelierja, predstavitev enoletnih izkušenj prvih treh certificiranih slovenskih vodnih sommelierjev ter predstavitev prvega vodnega bara v Veliki Britaniji.

Udeleženci so lahko preizkusili tri brezalkoholne vodne koktajle in različne vode. Na ta način so spoznavali in prepoznavali po kakšnih kriterijih strokovnjaki z vodnega področja prepoznavajo in ločijo vode med seboj. ” Prihodnost svetovnih trendov na področju voda je novo razumevanje in prepoznavanje vode ter trajnostno upravljanje z njo”, je povedal organizator festivala Marko Gajič.

Prav trajnostno upravljanje z vodo je bila rdeča nit drugega dne festivala. Govorci so največ pozornosti namenili odgovornemu poslovanju na področju voda, pospeševanju poslovnih ukrepov za upravljanje voda in pravičnemu vodnemu odtisu. Kot so v svojem sporočilu zapisali organizatorji festivala, so se udeleženci razpravljali tudi o tem, kako na čim boljši način izkoristiti deževnico in tako zmanjšati porabo pitne vode.