Planinsko društvo Bled ima bogato zgodovino, saj kot samostojno društvo deluje že od leta 1949, trenutno pa šteje več kot 320 članov. Njihova Blejska koča na Lipanci je odprta vsak dan in je izredno priljubljena točka za vse vrste pohodnikov prav tako pa tudi za turiste. Pod njihovim okriljem deluje tudi planinsko mladinska skupina Blejski kozorogi iz Osnovne šole Josipa Plemlja Bled.
Planinsko društvo Bled – PD Bled

V društvu delujeta upravni in nadzorni odbor ter različni odseki – gospodarski, vodniški, markacijski in mladinski. Z leti se jim je članstvo sicer zmanjšalo, to pa pripisujejo vedno kasnejšemu upokojevanju. Izvajajo tudi usposabljanje vodnikov in markacistov, saj so ti pri njihovem delu zelo pomembni. Skrbijo namreč za več kot 160 kilometrov poti.
Priljubljena Blejska koča na Lipanci

Koča stoji na razgledni planini Lipanci nad pokljuško planoto na 1630 metrih. Prvo planinsko postojanko na Lipanci je PD Bled odprlo 6. junija 1951 v preurejeni pastirski koči. Leta 1976 so od blejskih kmetov kupili sosednjo pastirsko kočo ter jo predelali in povečali v prijetno planinsko postojanko ter jo za obiskovalce odprli 1978. Koča letno sprejme več kot 25 tisoč obiskovalcev in je med domačini kot tudi tujimi gosti izredno priljubljena točka.
Odprta vsak dan

Že več kot 18 let jo vodi oskrbnik Jože Tomc z ženo Mileno. Kmalu po njegovem prihodu je koča začela z vsakodnevnim obratovanjem. Največ obiska imajo v poletnih in začetnih jesenskih mesecih ter v toplih sončnih vikendih. Takrat oskrbovanje koče poteka skoraj vsak dan. Ponujajo tudi več kot 40 postelj, saj je Lipanca vmesna točka za višje pohode, kot so Debela peč, Mrežce, Viševnik in Lipanški vrh.
Financiranje društva

Planinskemu društvu Bled poleg koče finančna sredstva prinaša tudi gospodarsko gostinski objekt Murka. Po besedah predsednika Janeza Petkoša največ financ vložijo ravno nazaj v obnovo koče, saj je stara hiša potrebna letnih popravil. Poleg tega pa financirajo tudi planinske šolske izlete in članske izlete. Člani v društvu delujejo prostovoljno, saj menijo, da tovrstna društva pripomorejo k boljšemu stanju v družbi.
Tradicionalno srečanje blejskih planincev

Vsako leto zadnjo nedeljo v avgustu v Blejski koči poteka srečanje blejskih planincev. Gre za dogodek, ki je postal že tradicionalen in se ga vsakič udeleži najmanj nekaj sto ljudi. Radi pridejo tudi člani drugih okoliških društev, saj z njimi kot tudi s Planinsko zvezo Slovenije že leta uspešno sodelujejo.