Letos smo se 30. junija udeležili že 21. Riklijevega pohoda, ki ga organizira Leopold Zonik v sodelovanju s Turističnim društvom Bled, Sava hoteli Bled ter Turizmom Bled. 

Sonce, voda in zrak

Sto petdeset let nazaj je Arnold Rikli ustanovil Naravni zdravilni zavod in s tem zastavil začetek Blejskega turizma. S svojimi metodami zdravljenja z vodo, soncem in zrakom je ljudi želel spodbuditi k celostnemu pristopu k zdravju v povezavi z naravo. Leopold Zonik izpostavlja: ”Ne smemo zavračati alternativne medicine, temveč jo uporabljati kot preventivo in v sodelovanju s sodobno zahodno medicino. Pravilno je, da sta povezani.” Preden smo se odpravili po poteh Arnolda Riklija, so udeleženci lahko izmerili srčni tlak in sladkor v krvi, nato pa nadaljevali pohod v smeri proti Straži. 

Za udeležence je bilo dobro poskrbljeno

Udeležba pohoda je bila brezplačna. Prvi postanek, ki smo ga na Straži naredili je bil namenjen znameniti Riklijevi zračni kopeli in razgibavanju, ki ga je vodil Aljaž Fajfar. Vsak udeleženec je na vrhu Straže prejel tudi zajtrk. Pot so nato nadaljevali in se spustili do jezera pri Mlinem, nato pa se dvignili na Malo Osojnico, ter zaključili pohod na brezplačnem kosilu v Mali Zaki. Kot bi storil Arnold Rikli je bil kot zaključek priporočen skok v jezero, oziroma vodna kopel. 

Pohoda se nekateri udeležijo vsako leto

Ludvik Kerčmar, predsednik TD Bled se spominja kako so se enaindvajset let nazaj skupaj z Leopoldom Zonikom pogovarjali o Arnoldu Rikliju. Predlog za Riklijev pohod so skupaj z drugimi deležniki v turizmu predstavili na občini, danes pa pohod privablja udeležence tako iz lokalnega okolja, kot iz drugih slovenskih krajev in tujine. ”Rikli nam predstavlja gibanje in zdravje, zato se pohoda udeležimo vsako leto, ne glede na vreme.” pravi Ferdo Meglič, predsednik Koronarnega društva Gorenjske. 

Riklijev pohod ni zgolj odkljukanje zadostne mere sonca, vode in zraka za tekoči dan, temveč povod za vodenje življenja na bolj zdrav in preprost način. Pohod hkrati združuje tradicijo, zdravje, naravo in druženje. Arnold Rikli (Lojze Ropret) sporoča vsem, ki se pohoda letos niso udeležili: ”Upam, da že razmišljate o udeležbi na naslednjem!”

Špela Lausegger