Na Bledu 10. aprila obeležujemo občinski praznik, saj je na ta dan leta 1004 je Bled prvič omenjen v darovnici, ki jo je sveti rimski cesar Henrik II. poklonil škofu Albuinu iz Brixna na južnem Tirolskem.

Na slovesni prireditvi ob občinskem prazniku so podelili 15 občinskih priznanj, slavnostni govornik je bil župan Janez Fajfar, ki je med drugim poudaril naložbe, ki jih je občina uresničila v letu dni. Za kulturni program so poskrbeli otroci glasbenega centra DO RE MI.

Častna občana Bleda

Častna občana Bleda sta postala igralka Milena Zupančič in upokojeni zdravnik Branko Brodnik, ki sta močno povezana z Bledom.

Zlata Plaketa Občine Bled

Zlato Plaketo Občine Bled so prejeli:

  • Prostovoljsko gasilsko društvo Bohinjska Bela, ob 120. letnici delovanja
  • Maja Poklukar, za dolgoletno vodenje vrtca na Bohinjski Beli in predano posvečanje vzgoji in varstvu otrok
  • Anton Repe, za dolgoletno delo in vodenje Folklornega društva Bled
  • Bojana Pipan, za dolgoletno delovanje v društvih Krajevne skupnosti Bled
  • Podružnična osnovna šola Ribno, ob 130. letnici delovanja.

Zlata plaketa Občine Bled je najvišje priznanje Občine Bled, ki so jo omenjeni prejeli za večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena. Izbranci na svojem področju pišejo pozitivno preteklost, sedanjost in prihodnost.

In kaj je tisto, kar najbolj motivira nagrajence? Bojana Pipan: »Najbolj to, da bi vsi stari običaji, ki so po vaseh, sploh v Zasipu,  v Prgariji, ostali in da bi se malo obnovili, ker je škoda, da gre to v pozabo.« Majo Poklukar navdihuje ljubezen do domačega kraja: “Doma sem z Bohinjske Bele, sem že šestintrideseto leto vzgojiteljica predšolskih otrok in mislim, da je to poklic, ki sem si ga vedno želela in ga še vedno z veseljem opravljam.” In dodaja: “Se mi zdi dobro, da bi za domači kraj, za vas naredila čimveč dobrih stvari, da bi bilo meni in vsem krajanom lepo, da bi napredovali …«

Častni znak rajska ptica

Častni znak rajska ptica sta prejela Kolesarski klub Bled ob svoji 50-letnici in Društvo za raziskovanje jam Bled ob svoji 40 letnici delovanja. Društvi sta vidno prispevali h kakovostnejšemu življenju mladih. Anže Šanca, predsednik Društva za raziskovanje jam Bled: »Jamarstvo kot tako ima zelo močno ekološko noto. Mi pregledamo brezna, predvsem smo seveda osredotočeni na svoja jelovška in pokljuška. Pregledamo jih, ažurno jih vodimo glede odpadkov in onesnaženosti, notri je čuda enih odpadkov z leti nabranih. Vsako leto se trudimo izvesti vsaj eno ekološko akcijo in vse to daje en apel naši dejavnosti.«

Županova priznanja

Županovo priznanje so prejeli:

  • Metka Fartek, za življensko voljo, uspehe v športu invalidov,
  • Primož Kerštajn, za navdihujoče delo v glasbenem centru DO RE MI
  • Nataša Klinar, za požtrvovalno in srčno vodenje Podružnične osnovne šole Bohinjska Bela
  • ŠD Ribno, za 40 let neutrudne promocije in skrbi za šport (prav iz tega društva je zrasel Odbojkarski klub Bled
  • prof. em. dr. Josef Gelmi, upokojeni predsednik škofijskega muzeja na nekdanjem knežjem in škofijskem dvoru v probratenem Briksnu na Južnem Tirolskem.