V noči s petka na soboto je v 102. letu starosti preminil izumitelj Peter Florjančič, ki je zadnja leta živel v domu upokojencev v Radovljici.

Rodil se je na Bledu v hotelirski družini, svoje razgibano življenje pa je preživljal v Monaku, v Italiji, v Švici, Avstriji in Nemčiji. Režiser Karpo Godina je leta 2002 o njem posnel dokumentarni film Zgodba gospoda P.F. 

Peter Florjančič je bil svetovljan, v mladih letih aktivni športnik, glasbenik, igralec, predvsem pa svetovno priznani inovator. V svojem življenju je doživel tako lepe kot trpke trenutke, se družil s filmskimi zvezdami, slavnimi slikarji in člani kraljevskih družin. O svojem bogatem življenju je napisal tudi dve knjigi Skok v smetano in Ideja za Milijon. 

Ob njegovi 100. letnici  so v Tehniškem muzeju Slovenije pripravili razstavo Živeti sanje, ki je bila na ogled v Festivalni dvorani na Bledu. Ob tej priložnosti smo na Bled TV posneli reportažo in krajši pogovor s Petrom Florjančičem.

Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom.

Petru Florjančiču je izmed približno 400 izumov uspelo spraviti do faze realizacije kar 43. Razpršilec za parfum, stroj za brizganje plastike, plastični okvirčki da diapozitive so le nekateri izmed njegovih uspešnih izumov.

Kot je poročala STA je predsednik republike Borut Pahor nedavno sprejel odločitev, da bo Florjančiča odlikoval za njegove navdihujoče življenjske dosežke, odlikovanje bo vročeno posthumno.