O možnostih razvoja turizma, obvoznici in mobilnosti je tekla beseda na okrogli mizi na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Na njej je sodeloval tudi predsednik vlade v odstopu dr. Miro Cerar, ki je v uvodnem nagovoru poudaril kako pomembno mesto ima turizem v slovenskem gospodarstvu. Dobra infrastruktura pa je ključna pri razvoju kakovostnega turizma, za katerega si prizadeva Slovenija.

Poleg predsednika vlade je bila na razpravi prisotna tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Izpostavila je pomen mobilnosti, ki jo prinaša urejen in povezan javni prevoz in vse prisotne seznanila z najnovejšimi megatrendi v turizmu. Pred okroglo mizo sta si predsednik vlade v odstopu in evropska komisarka ogledala, kako poteka gradnja severne razbremenilne ceste na Bledu.

Napovedana 3 do 4-odstotna rast prinaša nove izzive

O butičnem turizmu in pet zvezdničnih doživetjih je spregovorila tudi Maja Pak s Slovenske turistične organizacije. Predstavila je nekatere številke, ki turizmu napovedujejo nadaljnjo rast: »Za nami je že četrto rekordno leto v turizmu. Napovedana 3 do 4-odstotna rast turizma pa prinaša nove izzive za državo, okolje in ljudi.«

O pomembnosti medsebojnega sodelovanja institucij in lokalnega prebivalstva

Turizem smo ljudje je večkrat poudaril Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled. Izpostavil je kako pomembna je za Bled izgradnja dveh razbremenilnih cest in urejenost turistične destinacije. Da pa bo šel razvoj turizma na Bledu v pravo smer je nujno medsebojno sodelovanje institucij in lokalnega prebivalstva. Ena izmed želja, ki jo je poleg Roglja izpostavil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je izgradnja kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem.

“V prvi vrsti jih želimo naučiti gostoljubja”

V tem mozaiku pa imajo pomembno vlogo tudi institucije, ki skrbijo za izobraževanje mladih turističnih delavcev. Direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, Jože Damjan, je povedal kako vzgajajo in izobražujejo mlade strokovnjake na področju turizma: »V prvi vrsti jih želimo naučiti gostoljubja, saj je to ne glede na vse megatrende v turizmu še vedno najbolj pomembno. Želimo, da se gosti počutijo kot doma«. Študenti se bodo v svoji karieri soočili z marsikaterim izzivom, a kot pravi Damjan ga veseli, da se vedno več mladih odloča za ta študij in je pripravljeno izziv sprejeti.

Rebeka Krašovec