Tristo kilometrov pohodnih poti z razgledom na Triglav. V prihodnjem letu bodo domačini kot tudi turisti lahko hodili po obstoječih poteh, ki bodo na novo označene in sklenjene v krožno pot okrog Julijskih Alp.

Trajnostno in mobilno

Pot okrog Julijskih Alp bo v osnovi potekala v smeri urnega kazalca in bo razdeljena na priporočljive etape. Dnevne etape bodo zasnovane tako, da bo v krajih začetka oziroma konca etap možno prenočiti in se okrepčati. Etape se bodo začele na železniški ali avtobusni postaji, kar bo pohodnikom omogočilo trajnosten in mobilen dostop.

Razbremenitev Triglava

Pot je predvidena kot nov turistični produkt, ki vse občine povezuje, usmerja in skrbi za dvig lokalne ekonomije.  Ideja je, da se z novimi označenimi potmi poskrbi za sprehajalce, ki niso pripravljeni na podvig kot je pohod na Triglav, a pa kljub temu lahko uživajo v njegovi mogočnosti in lepoti.

Od Radovljice do Bleda

Tristo kilometrov pohodnih poti bo potekalo na Bledu, Kranjski Gori, Jesenicah, Žirovnici, Gorjah, Bohinju, Radovljici in Dolini Soče. Pot do Bleda poteka iz Radovljice ob Savi navzgor, do Šobca, kjer se na desnem bregu Save Dolinke odpre blejski teren. Pot po savskih terasah vodi na Koritno in od tam v središče Bleda na Jezersko promenado, obide Blejsko jezero pod slikovitim Blejskim gradom in se nadaljuje vse do Male Zake, kjer se vzpne na železniško postajo Bled – Jezero. Od tam se začne vzpenjati  v Gorje in proti Pokljuki.

Sanja Despotovič