Bled, 13. marca -Po včerajšnji razglasitvi epidemije koronavirusa v Sloveniji je tudi župan Občine Bled Janez Fajfar danes občanke in občane pozval naj dosledno upoštevajo navodila in priporočila strokovnjakov in Vlade Republike Slovenije za preprečevanje širjenja okužbe.

“Stanje je resno. Zato sem se odločil, da še sam priporočim našim občankam in občanom, da se držijo navodil strokovnjakov in Vlade Republike Slovenje.”

S ponedeljkom se do preklica zapirajo vse vzgojno varstvene ustanove v Sloveniji, v blejski občini tako tudi vrtec in osnovna šola s podružničnimi enotami na Bohinjski Beli in v Ribnem. Blejska osnovna šola bo od ponedeljka dalje izvajala pouk na daljavo. Podrobnejše informacije o poteku pouka najdete na njihovi spletni strani.

“Upam, da bo doma lahko ostalo čimveč staršev, da bodo s svojimi otroki. Da se zavedajo, da je v tem trenutku najbolj pomembna samoizolacija”, je med drugim poudaril blejski župan.

V blejski občini so bili že v preteklih dneh odpovedni številni dogodki. Zaprta je knjižnica, oba turistično informacijska centra, od ponedeljka dalje pa tudi Blejski grad in Festivalna dvorana Bled. Blejskega župana smo povprašali, kako na občinski ravni zdaj poteka delo. V torek, 17. marca je bila npr. predvidena tudi občinska seja. Ta bo po besedah blejskega župana po vsej verjetnosti dopisna, občinski svetniki pa morajo nujno sprejeti rebalans občinskega proračuna. Občina Bled je sicer zaprta, občankam in občanom pa so njene storitve še vedno na voljo ob običajnih dnevih in delovnih urah po telefonu, elektronski ali običajni pošti.

Ob širjenju koronavirusa se žal širijo tudi predsodki in nestrpnosti vseh vrst, celo do ljudi, ki se po zdravljenju vračajo v domače okolje.

“To je absolutno nesprejemljivo. Vsi smo v istem položaju, zato jim raje pomagajmo in bodimo na njihovi strani.” Takšnega ravnanja Janez Fajfar na Bledu še ni zasledil, ker tukaj tudi trenutno nimamo (op. na dan 13.3.) nobenega evidentiranega primera okužbe s koronavirusom. Bilo pa je že nekaj lažnih alarmov. “Bile so neke pljučnice, ki so jih takoj razglasili, da je koronavirus, kar ni bilo res. To je ovrženo. ” Kljub temu, da smo zelo izpostavljeni kot turistična destinacija, čeprav v  teh dneh gostov skoraj ni več, blejski župan Janez Fajfar verjame, “da če se bomo držali tega, kar vemo zdaj že vsi, kaj je prav in najbolj primerno v tem času, bomo lahko imeli stanje pod kontrolo”.

Mojca Polajnar Peternelj