V okviru Festivala Okarina so na oder Festivalne dvorane Omar Sosa, Seckou Keita in Gustavo Ovalles pripeljali zvoke njihovega zadnjega albuma Transparent Water.

 

Kubanski pianist Omar Sosa je že kot otrok začel igrati tolkala in marimbo prav zato je njegov pianizem izrazito prekusiven, povezan z afrokubanskoreligijo. V svoje projekte pogosto vabi tolkalce, tokrat je glasbeno obarval oder Festivala Okarina v sodelovanju s senegalskim mojstrom na kori Seckoujem Keito in tolkalcem Gustavom Ovalesom. Zaupali so nam kakšno je njihovo sodelovanje. »Ko sedemo za mizo skupaj, ko skupaj poslušamo glasbo, se vedno rodi nekaj dobrega« pravi Omar Sosa.

 

Nekaj dobrega je Transparent Water zadnji album, ki je nastal v okviru sodelovanja, njihova glasba izraža povezanost in prepletanje vseh kultur, ki črpajo svojo energijo iz Afrike. Seckou Keita nam je zaupal, da »Transparent Water govori o izkušnjah – ta prozorna voda v bistvu odpira vrata med nami. Pri vsaki noti moramo pozorno poslušati drug drugega in se med seboj podpirati. Tako v kulturnem kot v glasbenem duhovnem smislu.« Gustavo Ovalles pravi, da je njihova improvizacija odvisna od: »energije vsakega od nas, ali se povežemo in ustvarjamo, da so poslušalci zadovoljni, ali ne.«

 

Glasbo, ki je bila predstavljena poslušalcem lahko označimo kot simfonijo in prepletanje, ki preveva svečanost, introspektivnost in meditativnost. Za izvedbo je potrebna izjemna koncentracija in pazljivost. Trio je dokazal, da je njihova povezanost prava in prav to sovpada s sporočilom Festivala Okarina.