Pravljice hranijo otroško dušo, ne le v otrocih temveč tudi v odraslih. Učijo nas o premagovanju strahov, o ljubezni, vrednotah in načelih. Kujejo domišljijski svet, v katerem spremljamo popotovanje junakinj in junakov pravljic, hkrati pa nam sporočajo, da smo ti junaki tudi sami.

Srečali smo pravljična bitja

Na Bledu pa so imeli otroci skupaj s starši pravljico tudi priložnost doživeti. Skupaj z pravljičnimi vodniki smo vstopili v Sneguljčičin svet, ki pa ga je zasenčila njena zlobna mačeha, ki smo jo na poti na grad tudi srečali. Pot so nam tekom pravljičnega doživetja prekrižala tudi druga magična gozdna bitja in spoznali sedem palčkov. Na zadnjem vzponu pred gradom nas je na vrhu stopnic pričakala prelepa Sneguljčica. Otroci so bili nad njo navdušeni, manj zaupanja pa so izkazali do stare ženice, ki je Sneguljčici ponudila okusno rdeče jabolko.

Otroci so aktivno sodelovali

Pot smo nadaljevali naprej do grajske jase, kjer smo se srečali s princem, ki je prav tako iskal princeso Sneguljčico, mi pa smo se napotili naprej v grad. Kljub upanju otrok, da jih bo Sneguljčica poslušala in zavrgla podarjeno jabolko, je ugriznila vanj. Zato so otroci brž poiskali princa.

Kaj pa bančni račun?

Pravljica se je tako kot v knjigi, srečno končala. Princ je poljubil princeso in mačehin načrt je spodletel. No, kljub temu pa se je konec pravljice odvil v nepričakovano smer. Mačeha je namreč Sneguljčico vprašala, ali se je pozanimala koliko ima princ na bančnem računu.

Blejski grad ujet v čarobni urok

Pravljična pot na Blejski grad je bila organizirana v sklopu Zimske pravljice, ki se odvija vsako leto. Organizira jo Zavod za kulturo Bled in poteka že tradicionalno vsako leto v času veselega decembra. Le katera pravljica bo Blejski grad v čarobni urok ujela drugo leto?

Kaj pa vi? Kdaj ste zadnjič prebrali pravljico sebi ali vašim otrokom? Nenazadnje v svojem življenju vsi potrebujemo kanček pravljičnosti.

Špela Lausegger

Foto: Boris Pretnar