Enkrat na leto, točno na božični dan se na Bledu obudi tradicionalna Legenda o potopljenem zvonu. Letos je potekala v Veliki Zaki ob tribunah in je bila na vrsti že 21. zapored. Več sto tako domačih kot tudi tujih obiskovalcev je v mrzlem zimskem večeru spremljalo čaroben potop legendarnega zvona.
Legenda o potopljenem zvonu

Legenda, ki sega daleč v 16. stoletje govori o mladi vdovi, ki je živela na Blejskem gradu. Moža so ji ubili razbojniki in njegovo truplo vrgli v jezero. Zbrala je vse svoje srebro in zlato ter dala vliti zvonček za kapelo na otoku. Vendar je hud vihar potopil ladjico z zvonom in ta se še dandanes v jasnih nočeh oglaša iz globin. Obupana vdova je po tej nesreči prodala vse svoje imetje in izkupiček darovala za novo cerkev na otoku, sama pa stopila v samostan v Rimu. Po njeni smrti je papež posvetil nov zvon in ga poslal na Blejski otok. Kdor z njim pozvoni in svojo željo sporoči usmiljeni »gospe z jezera« se mu želja izpolni.
30 potapljačev zaslužnih za dvig zvona

Dogodek že vsa leta organizirata Turizem Bled in Društvo za potapljaške dejavnosti Bled. Ravno blejski potapljači so namreč zaslužni, da se zvon želja vsako leto dvigne na gladino. Letos so se jim pridružili še kolegi iz drugih slovenskih krajev in na koncu se jih je kar 30 potopilo v mrzlo blejsko jezero, katerega temperatura je tisti dan merila osem stopinj Celzija. Po besedah predsednika društva Janeza Andrejca za potapljače to ni nobena težava, saj so tovrstnih razmer vajeni.
Ognjena zabava

Za zabavo je med prireditvijo skrbela žonglerska skupina Čupakarba, ki je z ognjenimi vložki pričarala prav posebno vzdušje. Obiskovalci pa so se med gledanjem lahko pogreli tudi s čajem ali kuhanim vinom, ki so ju stregli na bližnjih stojnicah.
Celoletno obujanje legende

Domačini so sicer vsakoletne legende že vajeni, je pa toliko bolj navdušila tuje goste, ki takšnim zgodbam o Bledu z veseljem prisluhnejo. Sicer pa se legenda o potopljenem zvonu ohranja skozi celo leto. Obiskovalci si lahko svoje želje, molitve in upanja zaželijo kar na otoku, pri zvoniku želja.