Veste kdo je Ivan Švegel? Morda ste zanj že slišali, vendar pod drugim imenom. Življenje Hansa Schwegla, rojenega v Zgornjih Gorjah, opisuje knjiga zgodovinarja doktorja Andreja Rahtena, Med Kakanijo in Wilsonio. Ivan Švegel je pravzaprav nečak Josefa Barona Schwegla. znanega znamenitega diplomata, ki je v 19. stoletju služboval na Dunaju. Avtor nam zaupa, da ga je pot najprej vodila k Josefu Švegla. V knjigi si bralci lahko preberjo ne le o Ivanovi diplomatski poti in politični dejavnosti, temveč o njegovem celotnem življenju.

Doktor Andrej Rahten je eden izmed prvih Slovenskih zgodovinarjev, ki se je začel ukvarjati z diplomatsko zgodovino Slovenije. Ta je v Sloveniji zelo slabo predstavljana. Blejski zgodovinar in dr. Rahtenov mentor, Franc Rozman poudarja zahtevnost ukvarjanja s Slovensko zgodovino. ”S Slovensko zgodovino ukvarjati se je nehvaležno zaradi tega, ker doma nič nimamo pametnega. Arhivov ni skoraj nič, vse je v tujini. To pa je vse drago.”

Življenje Ivana Švegla je bilo prepojeno tako z vzponi kot padci. Profesor Rozman pa upa, da bo ime Ivan Švegel v prihodnosti bolj prepoznavno. Na srce nam polaga misel, da razen Plemlja na Bledu nihče izmed Ivanu Šveglu podobnih oseb nima niti spomenika, kaj šele ulice. ”Na Bledu je živelo precej pomembnih ljudi,  ki so bili do nedavnega zamolčani, še sedaj v času naše samostojne Slovenije. In s takimi prezentacijami in s takimi deli, s knjigami, dobivajo sedaj svoje mesto.” nam zaupa župan Bleda, Janez Fajfar.

Del življenja je Ivan Švegel živel v dvorcu Grimšče, v Rečici pri Bledu. Tudi občani so o preteklosti slišali zgolj skozi nezapisane zgodbe, zato knjiga Med Kakanijo in Wilsonijo predstavlja pomembno delo tudi za prebivalce Bleda.