Koronavirus je treba jemati resno in ravnati preudarno. Prenagljeno ukrepanje ni potrebno, vsekakor pa je dobro, da smo pripravljeni. To je le nekaj sporočil, ki so jih na Bledu podali strokovnjaki Območnega združenja Rdečega križa Radovljica zbranim na preventivnem predavanju o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni.

Anica Svetina, predsednica Območnega združenja Radovljica: “Še posebej se mi zdi pomembno današnje druženje, saj imamo na Bledu več kot 25% starejših, ki pa niso omreženi in ne pridejo do prve informacije. Zato je pomembno, da jih na lokalni ravni obveščamo o vseh novostih, da jih obiskujemo in pa kar je še bolj pomembno, da iščemo njihove sorodnike v primeru, da bo potreba.”

Ko so v občini načrtovali preventivna predavanja okužb s koronavirusom v Sloveniji še ni bilo. Zdaj so, vendar kot poudarja Anica Svetina: “Rdeči križ ponavlja: varovanje samega sebe je tisto prvo kar je najbolj pomembno. Če ne obvaruješ sebe, boš zelo težko pomagal drugemu.”

Območno združenje Rdečega križa Radovljica je sicer po oceni predsednice dobro pripravljeno. “Mi imamo dve ekipi usposobljene prve pomoči. To so opremljeni bolničarji. Imamo sedem predavateljev zdravnikov. Skozi naše izobraževanje je cca. 400 do 500 izobraženih laikov z znanji prve pomoči na našem območju. In, kar je izrednega pomena: imamo centralno skladišče v Radovljici založene za intervencije, to je s hrano, obleko in posteljnino.”

Preventivna predavanja so bila prva, ki jih je blejska občinska uprava pripravila tako za predstavnike javnih zavodov in  krajevnih skupnosti kot za sobodajalce in hotelirje. “Pomembno je, da v kraju kot je Bled, ki je pod močnim udarom obiska od vsepovsod tudi z Daljnega Vzhoda, da so ljudje čimbolj osveščeni in da imamo tukaj tako zdravstveni dom, Rdeči križ in celo vrsto drugih, ki so se pripravljeni se izobraževati,” je povedal župan Občine Bled Janez Fajfar. “Pomembno je, da ohranimo čimbolj mirno kri sodelujemo in si izmenjujemo informacije in širimo na vse načine vsa pomembna priporočila”, je še poudaril blejski župan.

Na predavanju smo se lahko poučili o različnih virusih kot so sars, mers in najnovejši, koronavirus. Natančni podatki o poteku bolezni se sicer še zbirajo, na predavanju pa smo lahko slišali najaktualnejše. Pomembne so informacije o znakih okužbe, predvsem pa o preventivnih ukrepih, ki jih lahko izvajamo sami. Najbolj osnovno od vseh navodil za preventivno ravnanje pa še vedno ostaja pravilno umivanje rok.

Mojca Polajnar Peternelj