Ste že slišali za Prge? V Zasipu pri Bledu, ali po domače v Prgariji, ta skrivnostna sestavina domačine spremlja že od davnih dni, ohranja pa se s pomočjo ljudskega izročila. Letos že peti tradicionalni prgarski dnevi so bili otvorjeni s Prgarskim dnevom v Domu krajanov Zasip, kjer smo lahko spoznali to lokalno kulinarično posebnost.

S Prgo proti revščini

Odlična kuharica in Prgarka Bojana Pipan nam je zaupala kaj prge pravzaprav so. ”Prga je posušena tepka. Tepka je majhna hruška, ki je najprej zelena, nato pade iz drevesa in ko se postopoma medi, postaja rjava.” nam pove in temu doda, da so tepke včasih rastle po celem Homu. Domačini so bili v starih časih revnejši, zato je Marija Terezija domačinom naročila, da ti zasadijo Tepke. Tepke so nato posušili in jih zmleli v moko prgo. Dandanes so recepti s prgami obogateni tudi z drugimi sestavinami in ponujajo možnost uživanja tako v sladkih, kot tudi slanih jedeh.

Nasadi tepke, da ne boš tepen!

Tepke pa so se še prej uporabljale tudi za izdelavo mošta. O tej hruški pa domačini iz Prgarije pripovedujejo dve zgodbi. Prva pravi, da so tepke pred stiskanjem najprej stepali. Druga pa govori, da so bili tepeni vsi, ki po ukazu Marije Terezije hrušk niso nasadili.

Bogato zabavno, poučno in kulinarično dogajanje

Na otvoritvi so se v kulturnem delu programa predstavili Folklorno društvo Bled, Vokalna skupina LIP Bled in mladi prgar ter harmonikaš Jure Pavlič. Letošnji Prgarski dnevi so ponujali veliko zabavnega, poučnega in kulinaričnega programa. V sklopu prireditve se je odvilo kar pet dogodkov, med katerimi je bila tudi kuharska delavnica z Bojano Pipan, otroška ustvarjalna delavnica in predstava, ogled kmetije Tersegvav in zaključni koncert vokalne skupine Canticum Novum.

Dobrote iz Prgarije

Prgarke so pod vodstvom Bojane Pipan pripravile odlične dobrote. Obiskovalci Prgarskih dnevov so poizkusili tepke v čokoladi, nadevane prgačinke, prgine rolice, prgino potico, prgin kruh in druge dobrote iz Prgarije. Prav tako pa so imeli na voljo prav posebne prgine štruklje, ki so jih po promocijski ceni gostje lahko naročili tako na prireditvi, kot tudi v lokalni Gostilni Kurej. Ti naj bi bili po besedah Mateje Vilman, predsednice turističnega društva Zasip, pravi hit med letošnjimi turisti.

Se nam obeta nov lokalni turistični produkt?

Nosilca prireditve, TD Zasip in KUD Zasip pod vodstvom Mateje Vilman in Petra Zupana, pa stremita k širitvi prgarskega ljudskega izročila tudi po okoliških vaseh. Prgarske dobrote pa so dočakale tudi izdajo knjige dobrot z recepti Bojane Pipan, ki je po besedah Petra Zupana zaslužna za ponovno obujenje lokalne kulinarike med domačini, mladimi kot tudi tistimi malce starejšimi. ”Izzid naše knjižice dobrot je bil nek mejnik. Tudi prof. Janez Bogataj, priznani slovenski etnolog je potrdil, da smo na pravi poti.” nam pove Mateja Vilman in zaupa, da je njihov namen ustvariti tudi nov turistični produkt.

Nedvomno so Prgarski dnevi mnogim naredili lačne oči in porodili ideje za uporabo nove sestavine v domači kuhinji. Tisti ki se prireditve niso uspeli udeležiti, pa so dobrodošli, da se oglasijo v Prgariji, si pogledajo v knjižico prgarskih dobrot ali pa se neposredno povežejo z mojstrico prgarskih receptov, gospo Bojano Pipan.

Špela Lausegger