Na Blejskem gradu in v Festivalni dvorani Bled  bosta v produkciji Inštituta .abeceda od 20. do 24. junija 2022 potekala prvi Festival sodobne glasbe .abeceda in mednarodna poletna šola za kompozicijo precept.concept.percept. Projekt se izvaja v koprodukciji z Zavodom za kulturo Bled in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Poletna šola je namenjena mladim skladateljem v vseh fazah raziskovanja in ustvarjanja, medtem ko bodo na festivalskih večerih predstavljena glasbena dela mladih rezidenčnih skladateljev in ustvarjalcev, ki delujejo v različnih programih inštituta. Sklepni festivalski večer bo posvečen udeležencem poletne šole. Praktično delo bo potekalo z ansamblom .abeceda [ansambel za novo glasbo], ki ga sestavljajo mladi profesionalni glasbeniki.

Umetniški vodja festivala in mentor bo slovenski skladatelj in raziskovalec Dré A. Hočevar, producentka pa domačinka, skladateljica in inštrumentalistka Pia Podgornik Reš, ki navaja razloge za izvedbo festivala in poletne šole na Bledu: »Bled s svojo festivalsko tradicijo, prizorišči in okolico ponuja odlične pogoje za poglobljeno ustvarjanje in raziskovanje. Festivala in poletne šole se bodo poleg domačih udeležili tudi glasbeniki iz tujine. Med njimi so tudi takšni, ki še niso bili na Bledu. Vemo, da se bodo v prihodnje radi vračali. Po drugi strani me je kot domačinko k odločitvi vodila želja, da bi v domačem kraju prispevala k začetku nečesa ‘novega’, ki se, upam, sčasoma aktivno vpne v lokalno okolje«.

Festival dopolnjuje obstoječo kulturno ponudbo Bleda z okolico

»Ustvarjamo in predstavljamo sodobno umetnost, glasbo, ki je v koraku s časom – je zdaj«, pravi Pia Podgornik Reš. Pretežni del vsebin bo novih, komponiranih prav za to priložnost. Vsi dogodki bodo brezplačni in s tem dostopni vsem, ki jih zanima sodobna glasba. »Vabljeni pa seveda tudi tisti, ki sodobno glasbo manj poznate. Kar se tiče poletne šole bodo njena osrednja os mladi skladatelji, ki bodo tekom tedna na Bledu svoje kompozicije razvijali v delu z ansamblom«, še dodaja.

Festivalski večeri kot preplet dveh projektov

Vsak festivalski večer bosta na sporedu po dva projekta. Dela rezidenčnih skladateljev Dréja A. Hočevarja (SLO), Tilna Lebarja (SLO), Jamesa Pecora (ZDA) in Alastairja Whita (VB) bo izvajal ansambel za novo glasbo, medtem ko bodo izbrani mladi ustvarjalci različnih .abecedinih programov – Oskar Longyka, Jan Kopač, Brina Kren, Neža Zupanc in Tobija Hudnik – nastopili v različnih komornih zasedbah. Festival bo sklenjen s predstavitvijo mladih skladateljev in njihovih del obravnavanih na poletni šoli.

»Inštitut .abeceda deluje kot platforma za raziskave sodobne umetnosti. V preteklih letih smo razvili in vzpostavili več programov, v okviru katerih med drugim mladim ustvarjalcem omogočamo snovanje in izvedbo njihovih lastnih del. Izbor boste lahko slišali v živo junija na Bledu – veliko vsebin pa je dostopnih tudi na naši spletni strani www.abeceda.io.«, še pove Pia Podgornik Reš.