Praznik dela so nekateri preživeli aktivno in se udeležili že tradicionalnega pohoda v jamo pod Babjim zobom. Tudi letos so člani blejskega Društva za raziskovanje jam organizirali pohod in vsem udeležencem omogočili brezplačen in voden ogled  jame. 

Čudovit podzemni svet

Gre za eno izmed najstarejših turističnih jam, čeprav marsikdo še vedno ne ve da sploh obstaja. Leži nad Bohinjsko Belo, na višini 1008 metrov. Do nje pohodnik v povprečju potrebuje 45 minut hoda, pri tem pa premaga 350 metrov višinske razlike. Pot je dobro označena in primerna tudi za otroke. Jama je bogata s kapniki in kristali. Gre za najlepši in tudi najdaljši primer jame v naši okolici, je povedal predsednik Društva za raziskovanje jam Bled Toni Pavlovski: »Najlaže se o tem prepričate, če se tudi sami sprehodite skozi jamo in vidite ta čudovit podzemni svet.« V zadnjih letih so blejski jamarji s svojim prostovoljnim delom naredili veliko za ohranitev jame, ključnega pomena pa je bilo njeno zaprtje. Ogledi potekajo v poletnem času vsako nedeljo oziroma po dogovoru.”

Okusno okrepčilo in voden ogled jame za vse pohodnike

Člani društva so za vse udeležence pohoda pred vhodom v jamo pripravili pravo manjšo pogostitev. Lahko so se okrepčali z domačo potico, klobaso in Blejskim sirom. V manjših skupinah so v spremstvu izkušenih jamarjev vsako polno uro med 9:00 in 15:00 lahko odšli na ogled jame. Voden ogled traja približno 45 minut. Jamarji so zadovoljni z obiskom, saj si je na praznik dela jamo tudi letos ogledalo okoli 200 ljudi.

Rebeka Krašovec