Turizem Bled je v sodelovanju z Čebelarsko zvezo Slovenije pripravil čebelji pustni karneval. Tema letošnje pustne povorke so bile kranjske čebele – sivke, čebelarstvo in vse kar je povezano s to koristno žuželko!

Za Čebelarsko zvezo Slovenije je bil to že drugi čebelji pustni karneval, ki je lani potekal v Litiji, letos pa so skupaj s Turizmom Bled dogajanje postavili v ulice Bleda. Karneval za čebelarje pomeni novo priložnost za promocijo in prepoznavnosti pomena čebel, osveščenost o pomenu naše kranjske sivke in njenih slastnih pridelkov.

Čebela ne skrbi le za to, da naša polja obilno obrodijo – skrbi tudi za naše zdravje. Sloves slovenskega čebelarstva in svoje znanje pa je že sredi 18. stoletja v svet ponesel Anton Janša, pionir sodobnega čebelarstva, ki prihaja iz Breznice, vasice nedaleč stran od Bleda. Po zaslugi prizadevanj slovenskih čebelarjev vse od leta 2017 na njegov rojstni dan, to je 20. maja, praznujemo svetovni dan čebel.

Na čebeljem pustnem karnevalu so se predstavile razne skupine in posamezniki, ki so bili pri izbiri kostumov nadvse inovativni. Tudi kurentov ni manjkalo.

Urška Tišler