Pust. Običaj, ki sega v preteklost vse do starih poganskih praznikov in je bil v Sloveniji prvič omenjen v prvi polovici 17. stoletja je v zadnjem tednu februarja preplavil naše ulice.

Pustne prireditve so po Sloveniji zaznamovane s številnimi povorkami in karnevali. V preteklosti pa je bilo povezano predvsem s kultom prednikov in onostranstva ter čaranjem rodovitnosti, saj so bili ljudje veliko bolj odvisni od narave in letnih časov. Prav zato so še posebej cenili čas, ko je zima počasi prehajala v pomlad. Danes se za razliko od včasih večinoma maskirajo otroci in tisti odrasli, ki radi preko pusta izkazujejo družbeno kritičnost, saj na šaljiv način kažejo ogledalo aktualnim družbenim dogodkom.
Pustni karneval na Bledu
Na pustno soboto je na Bledu potekal pustni karneval s pustno povorko. V povorki so sodelovala društva, klubi in druga združenja s skupinskimi maskami. Manjkali niso niti kurenti, pokači in orači, ki so pripotovali iz Haloz. Na Jezerski promenadi so se šeme predstavile, pustni karneval se je zaključil v Trgovskem centru Bled s pustnim rajanjem z Gledališčem Smejček in glasbenim nastopom Mance Špik.
Pust je znova dokazal da je to pravi čas za norčije in uživanje v pustnih krofih, saj prav siti »ljudje, živina in duhovi« glede na stare običaje pozitivno vplivajo na rodovitnost zemlje.