V Festivalni dvorani Bled je bila od na ogled razstava del udeleženk in udeležencev 5. mednarodnega slikarskega Ex-tempora Bled 2020. Razstava del udeležencev lanskega slikarskega extempora Bled je bila po dolgem času eden izmed redkih, pa zato še toliko bolj dragocenih kulturnih dogodkov na Bledu.

V slikarskem društvu Atelje Bled so se lani, kljub oteženim časom zaradi različnih omejitev v povezavi s koronavirusom odločili, da organizirajo slikarski ex tempore. Kot je povedala predsednica domačega slikarskega društva Zora Završnik Črnologar je svoja platna sprva žigosalo 75 likovnikov, 61 udeležencev pa je na koncu oddalo 98 slik. V spomin na lani preminulo slikarko in ilustratorko Melito Vovk so k razpisanim temam – Podnebje, Blejski kot in prosta tema – dodali tudi temo Ilustracija.

“Dogodek se nam je lani prekinil ravno na polovici zaradi omejitev gibanja med občinami, omejitvijo dogodkov. Zato smo se odločili, da ga bomo zaključili ob prvi priložnosti”, je dolgo pot od lanskega oktobra do zaključne razstave opisala Zora Završnik Črnologar.

Strokovno žirijo so sestavljali umetnostni zgodovinar in likovni kritik Ddr. Damir Globočnik, akademski slikar in kipar Nikolaj Mašukov in krajinska arhitektka dr. Andreja Zapušek Černe. V različnih kategorijah so poleg Velike nagrade Bleda podelili še 9 nagrad, posebno priznanje in tri pohvale.

Med nagrajenkami in nagrajenci so:

Vinko Bogataj (Velika nagrada Bleda), Dušan Turšič (nagrada Blejski kot), Marjana Dimec (nagrada Blejski kot), Nataliya Gorza (nagrada Podnebje), Boštjan Močnik (nagrada Podnebje), Milena Nemec (nagrada prosta tema), Nina Špolar (nagrada prosta tema), Zdravko Purgar (posebno priznanje), Mateja Gačnik (nagrada za delo na papirju), Patricija Pirc (nagrada za najboljše delo mladega ustvarjalca do 35 let), Katjuša Hajdinjak (nagrada v kategoriji »ilustracija« – v spomin Meliti Vovk), Luka Miklavžič (pohvala), Ciril Kraigher (pohvala) in Katjuša Hajdinjak (pohvala).

Veliko nagrado Bleda Grand Prix je za svojo sliko Tam zadaj je Bled prejel Vinko Bogataj. Slika že celo življenje, zaradi novih razmer v lanskem letu pa se njegovo slikanje ni posebno spremenilo. Kot pravi, v svoje ustvarjanje stalno vnaša spremembe. Je reden udeleženec različnih ex temporov, veliko je razstavljal doma in v tujini. Blejskemu ex temporu je zvest že vse od začetka. Tokrat je sodeloval z dvema svojima slikama.

“Držim se enega svojega stila. Zmeraj pa poskušam nove prijeme. Ne da bi se stoprocentno “preobrnu” v drugo smer, ampak vztrajam pri svojemu impresionizmu. Včasih zaidem v čisto abstrakcijo, čeprav mi ta ni preveč pri srcu, prav tako v realizem. Osrednji del mojega ustvarjanja pa ostaja impresionizem.”

Člani slikarskega društva Atelje Bled bodo svoja dela naslednjič razstavljali od 6. junija dalje v Doliku. Morda pa kot lansko poletje pripravijo tudi razstavo na Jezerski promenadi.

Mojca Polajnar Peternelj