V Pilonovi galeriji v Ajdovščini do 27. februarja gostuje razstava Melita Vovk osebno. Na razstavi je predstavljen izbor del z blejske obsežne predstavitve, ki jo spremlja tudi komplet dveh knjig (Biografija umetnice 1928–2020 in Ustvarjanje). 

Junija in julija 2021 je bila na Bledu obsežna predstavitev ustvarjalnosti akademske slikarke Melite Vovk (1928–2020), častne občanke Bleda. Poleg tega ja bila na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani na ogled tudi pregledna razstava njenih ilustracij, na posebni okrogli mizi (na fotografiji) pa je bil predstavljen tudi knjižni komplet. Sestavljata dva dela, Biografija umetnice 1928 – 2020 (180 strani, z bogatim slikovnim gradivom), avtorice Lidije Pavlovčič in Ustvarjanje (380 strani, strokovni prispevki z obsežnimi galerijami njenega umetniškega opusa), avtorjev Tatjane Pregl Kobe (ilustracija), Marka Kočevarja (karikatura), Janeza Fajfarja (PEN), Tee Rogelj (gledališče), Edvarda Majarona (lutke) in Ane Marije Kunstelj (slikarstvo in grafika).

Melita Vovk je bila vsestranska umetnica, javnosti morda najbolj znana kot ilustratorka. Bila je prva, ki je ilustrirala legendarnega Jurija Murija v Afriki, ki ga je napisal slovenski pesnik in pisatelj Tone Pavček (1973). Poleg tega je bila odlična  karikaturistka, scenografinja in kostumografinja. 

Ob svojem drugem obisku Pariza, leta 1955, se je pogosto družila tudi z Venom Pilonom. S pariškega potepanja je v umetničini zapuščini ohranjenih nekaj Pilonovih risb z njenimi portreti.

Razstava Melita Vovk osebno bo v Pilonovi galeriji v Ajdovščini na ogled do 27. februarja 2022.

https://venopilon.com/

Fotografija: M. P. Peternelj