Od začetka julija do konca avgusta je Bled, poleg turistov iz celega sveta, gostil še ene prav posebne goste. To so bili največji ptičji pajk in škorpijoni na svetu.  Obiskovalci so si lahko ogledali več kot 60 terarijev z različnimi vrstami največjih ptičjih pajkov, škorpijonov, različnimi vrstami črnih vdov in strupenih strug.

Na Bledu tudi največji pajek na svetu

Med razstavljenimi ptičjimi pajki je bil tudi največji med njimi. Njegov razpon nog doseže tudi do 30 centimetrov in tehta okoli 175 gramov. Ima do tri centimetre velike strupnike. Ugriz za človeka ni nevaren, je pa zelo boječ. Nekoliko drugače pa je pri črnih vdovah, ki veljajo za najbolj strupene pajke na svetu. Prepoznamo jih po tem, da imajo na spodnji strani zadka rdeč ali oranžen vzorec peščene ure. Zanje je značilen spolni kanibalizem, ko samica po parjenju poje samca.

Obiskovalci so premagovali strahove in izboljšali svoje znanje o pajkih

Sašo Čotar se že več let profesionalno ukvarja s pajki in odločil se je da ta zanimiva bitja pripelje tudi na Bled. Pajki imajo zelo počasen metabolizem in lahko ne jedo tudi o več dni. Ste vedeli, da znotraj telesa nimajo kosti temveč zunanje okostje, ki ne raste skupaj z njimi. Zato se v času svojega življenja večkrat levijo.

Vse to in še več so obiskovalci razstave izvedeli o pajkih. To je namen te razstave pove Čotar: »Ljudi želimo izobraziti za pajke. Povem jim veliko zanimivosti, saj so v resnici dobri za nas in se nam jih ni potrebno bati.« Strah se najlažje premaga tako, da se sooči z njim. Marsikdo se je tako opogumil, saj je imel edinstveno priložnost v roki držati katerega izmed velikih, kosmatih ptičjih pajkov.