S fotografsko razstavo Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv, ki je na ogled od 18.11.2021 do 14.2.2022 na Jakopičevem sprehajališču, v Ljubljani, Park Tivoli, v JZ TNP zaključujejo niz dogodkov obeleževanja 40. in 60. obletnice Triglavskega narodnega parka.

Triglavski narodni park se v prestolnici predstavlja z 39 črno-belimi fotografijami poeta gorske fotografije Jaka Čopa in z enakim številom sodobnih barvnih fotografij istih motivov. Razstava je vizualni sprehod skozi spremembe, ki so nastale v zadnjih 40 letih ali več in je hkrati fotografska predstavitev narodnega parka v dveh različnih tehnikah in obdobjih.

Pri razstavi so kot partnerji sodelovali Slovenski planinski muzej, ki deluje pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice in hrani fotografsko zapuščino Jaka Čopa in 14 fotografov , ki so s svojim pristopom in odnosom pomagali osmisliti namen razstave. Pripravo razstave je finančno podprla Zavarovalnica Triglav d.d..

Na dan postavitve so si razstavo ogledali skupaj s predstavnicama Gornjesavskega muzeja v.d. direktorico Ireno Lačen Benedičič in skrbnico fotografske zapuščine Jaka Čopa pri Slovenskem planinskem muzeju Sašo Mesec, direktorjem Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije Teo Hrvoje Oršaničem, ki je tudi sam velik ljubitelj fotografije in fotograf in nekaterimi sodelujočimi fotografi. Prisotne je pozdravil direktor JZ TNP Janez Rakar, razstavo pa je predstavil urednik Aleš Zdešar.

Vsi navzoči so izrazili navdušenje nad vsebinsko zasnovo razstave, primerjavo Čopovih in barvnih fotografij ter si bili enotnega mnenja, da je tovrstna obeležitev 40. obletnice Triglavskega narodnega parka tudi predstavitev naravovarstva. Irena Lačen Benedičič je izpostavila dobro sodelovanje s Triglavskim narodnim parkom in ob tem dejala »Naveza za vrhove prihodnosti je prav tista, ki nas skupaj s partnerji pelje k višjemu cilju, k boljšim rezultatom in eden izmed njih je tudi tokratna razstava”. Teo Hrvoje Oršanič je parku čestital ob jubileju in dejal “ da so nekdanji in sedanji sodelavci javnega zavoda Triglavski narodni park lahko opravičeno ponosni na prehojeno pot, na kateri so se morali soočati z razvojnimi interesi družbe, ki niso vedno uravnane z zmogljivostmi narave.”  in zaključil, da ima zasnova razstave tudi izjemen vzgojni pomen prav za vsakogar.