Bled je bil letos od 4. do 10. septembra v znamenju veslačev. Tokrat so v sedmih dneh Svetovnega prvenstva za veterane nastopili veslači starejši od 27. let. Prvenstva se je udeležilo skoraj pet tisoč udeleženk in udeležencev iz kar 46 držav sveta. Nastopili so profesionalni in amaterski športniki iz različnih klubov, je pa ta dogodek še posebej relevanten, saj je Bled letos vložil kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2020 in jo po uradnih podatkih Veslaške zveze tudi dobil.

Bled International Masters Regatta

Veteransko prvenstvo vsako leto gosti druga država, gre pa za tekmovanje nekdanjih profesionalnih oziroma ljubiteljskih veslačev, ki trenirajo v posameznih klubih (tokrat je Bled gostil kar 851 klubov). Pod veterane spadajo veslači starejši od 27. let, zato ne gre za starejše tekmovalce, kot bi si marsikdo mislil ob omembi te besede. Uradni naziv prvenstva je Bled International Masters Regatta, zanimivost tekmovanja pa je tudi ta, da se starostne kategorije določajo po povprečni starosti tekmovalcev v posadki.

Bled zmožen gostiti prvenstvo s 5 tisoč obiskovalci

Po besedah izvršnega direktorja prvenstva Tima Farčnika so se na ta dogodek pripravljali kar štiri leta. »Zavedali smo se, da je to prvenstvo odločilen pokazatelj ali smo sposobni izpeljati tako kompleksen in zahteven projekt. Danes lahko potrdim, da nam je to odlično uspelo in smo vsekakor pripravljeni na svetovno prvenstvo 2020 za članske neolimpijske discipline, člane do 23 let in mladince.« Prvenstvo je bilo zato v vseh pogledih rekordno.

Kar nekaj novosti

283 članov ekipe je usmerjalo goste, jih informiralo, skrbelo za namestitev, glavna naloga pa je bila seveda izpeljava veslaških aktivnosti. Letos so namreč prvič premaknili štartno točko na sredino jezera, tako da je lahko vsakih 60 minut odrinilo kar 160 čolnov. Zadaj na travniku za veslaškim centrom je Jernej Slivnik iz Veslaškega kluba Bled pripravil prostor, kamor so tekmovalci lahko odložili izposojene veslaške čolne, vsega skupaj jih je bilo več kot 2500.

Veterani še vedno v odlični formi

Slovenski oziroma bolje rečeno kar blejski veslači so z odličji Slovence spomnili na zlate čase veslanja. Ekipa v četvercu Janša, Žvegelj, Mujkič in Klemenčič ter poleg naštetih še v T. Pirih, M. Pirih, Kolander, Mandič in Vovk v osmercu so nas popeljali daleč nazaj v Olimpijske igre v Atlanti leta 1992, ko smo dobili bronasto medaljo. Bled je sicer tovrstno tekmovanje organiziral že tretjič po letih 1986 in 1995.