Na Blejskem gradu uspeva vinska trta, ki jo v Zavodu za kulturo Bled ob pomoči strokovnjakov že več kot desetletje skrbno negujejo. Danes so tako slovesno izvedli rez trte in ga pospremili s kulturnim programom.

Mesto Maribor je pomladi leta 2011 Bledu poklonilo cepič znamenite stare trte z Lenta, ki z vpisom v Guinnesovo knjigo rekordov uradno velja za najstarejšo trto na svetu. Predstavlja eno najstarejših domačih sort vinske trte na Slovenskem, imenovano modra kavčina ali žametna črnina. Potomka na Blejskem gradu raste na 599 m in je zato posebna etnografska posebnost. Po besedah Alojza Jenuša – Slaveka, skrbnika stare trte, celo najviše v Evropi in na svetu.

Grajska trta že vsa leta prav dobro uspeva, rez trte pa kot je povedala direktorica Zavoda za kulturo Bled mag. Lea Ferjan, ostaja najbolj strokovno vinogradnikovo opravilo.” Vinogradnik ob svojem znanju pri rezu s trto vzpostavi osebni odnos. To je prvi pogoj med vsemi dejavniki, ki vplivajo na uspešnost letine.” In ker je srčnosti pri skrbi za trto na Blejskem gradu veliko, tudi zato trta dobro uspeva, o čemer se lahko prepričamo vsako jesen.

Blejskemu podžupanu Iztoku Pesrlu je pripadla čast prvega reza, cepič pa je šel v roke tudi mag. Lee Ferjan, direktorice Zavoda za kulturo Bled. Da je vse teklo po protokolu so skrbeli Davorin Slejko, ki oskrbuje grajsko klet z vinom iz Dornberka in Alojz Jenuš – Slavek, varuh Stare trte z Lenta, grajski tiskar Uroš Resnik in harmonikar Gašper Primožič. V slovesen dogodek pa je vse skupaj, tudi s poezijo, povezal Lojze Ropret. 

Grajska trta je po besedah Davorina Slejka dobro prezimila in ker kljub ostrejšim gorenjskim podnebnim razmerah dobro uspeva, si lahko jeseni obetamo dobro letino. Tokrat so gostje nazdravili z lansko letino protokolarnega vina Mladovita, ki ga naredijo iz vseh potomk stare trte z Lenta.

Z grajsko trto se ohranja spomin na nekdanje vinograde, ki so uspevali pod gradom in po katerih so nekatere blejske vasi tudi dobile svoja imena.

M. P. Peternelj, foto: Boris Pretnar