Na Blejskem gradu so danes slovesno izvedli rez trte, prvo zimsko-pomladno opravilo, ki ga v tem času, v začetku pomladi, opravi vsak dober vinogradnik.

Blejskemu županu Antonu Mežanu je pripadla čast prvega reza, cepič pa je šel v roke mag. Lee Ferjan, direktorice Zavoda za kulturo Bled. Da je vse teklo po protokolu so skrbeli Davorin Slejko, ki oskrbuje grajsko klet z vinom iz Dornberka in Alojz Jenuš – Slavek, varuh trte z Lenta. grajski mojster Janez Rozman in harmonikar Primož Mohorič. V slovesen dogodek pa je vse skupaj povezal Lojze Ropret.

Grajska trta je potomka najstarejše trte na svetu

Mesto Maribor je pomladi leta 2011 Bledu poklonilo cepič znamenite stare trte z Lenta, ki z vpisom v Guinnesovo knjigo rekordov uradno velja za najstarejšo trto na svetu. Predstavlja eno najstarejših domačih sort vinske trte na Slovenskem, imenovano modra kavčina ali žametna črnina.

Potomka na Blejskem gradu raste na višini 599 m in je pomembna etnografska posebnost, ki jo v Zavodu za kulturo Bled s pomočjo strokovnjakov že vsa leta od njene zasaditve skrbno negujejo.

Grajska trta je po besedah Davorina Slejka dobro prezimila. Kljub temu, da ima malo zemlje, iz katere črpa svojo hrano, je svoje korenine, da bi dosegla vlago, očitno pognala vse do jezera. Z grajsko trto se ohranja spomin na nekdanje vinograde, ki so uspevali pod gradom in po katerih so nekatere blejske vasi tudi dobile svoja imena.

Več kmalu v reportaži na Bled TV.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Boris Pretnar