Kako ustvarjajo

Romana Žitko, ljubiteljska slikarka z Bleda ljubi barve, naravo, mir in tišino. V svoj in v svet svojih najbližjih vnaša barve in vedrino. Kljub temu, da se je njeno slikanje v letošnjem letu iz hobija prevesilo v resno delo Romana pravi, da ima vsak dan slikarske počitnice.

Na Bledu s svojimi najbližjimi Romana biva v zanimivi hiši, ki je bila zgrajena v času gradnje znamenite bohinjske železnice, v njej pa so živeli njeni predniki po mamini strani. Sama se je vanjo preselila leta 1999, od nedavnega pa ima v njej tudi svoj atelje, kjer smo jo obiskali in poklepetali z njo o njenem ustvarjanju.

Začetki

Prepričanje, da ne zna slikati,je bilo v začetku zelo močno. Vendar je njena ljubezen do barv premagala tremo pred slikarskimi čopiči in samim slikanjem. Po prvih začetkih pred 17 leti, je Romana v letu 2012 skupaj s prijateljico Ivono Lorbek odšla na tečaj akrilnega slikanja k akademskemu slikarju Žigi Bratužu. Slednji je v Romani prepoznal talent in jo znal primerno vzpodbuditi, da je našla svojo pot v ustvarjanju. To je bil zanjo prelomni trenutek, pravi danes.

Ko je bil pred tremi leti razpisan projekt ustvarjalni podjetnik se je Romana vanj takoj vključila. Od takrat sodeluje vsako leto. Leta 2013 je bila tako organizirana prva skupinska prodajna razstava. Odmevi na njeno ustvarjanje so bili odlični. Odločitev, da slikanje postane vir preživetja ni enostavna. Romana poudarja, da je pot dolgotrajna, najbolj pomembna pa ljubezen do ustvarjanja.

Razstave

V zadnjem času je Romana sodelovala na skupinskih razstavah slikarskega društva Atelje Bled, na razstavah Kulturno umetniškega društva Velika narava Radovljica in še v nekaterih projektih, ki so v tem poletju tekli na Bledu. V zadnjih treh letih pa je tudi samostojno razstavljala na Bledu in na Jesenicah.

Svoje prve slike Romana nima več, na morju se je vanjo zaljubila avstrijska turistka. Še vedno pa hrani sliko s podobnim motivom. V 17 letih slikanja je ustvarila več kot 200 slik: olja, akrile, Samo akvarelov je doslej naslikala že več kot 100.

Načrti

In načrti? Portreti v akvarel tehniki so njen naslednji izziv. Njen avtoportret smo si že lahko ogledali, naslikala ga je v tečaju pri Brigiti Požegar in Meti Šolar.
O Romani Žitko, blejski ljubiteljski umetnici, s poudarkom na ljubiteljski bomo zagotovo še slišali. Besede, s katerimi se je poslovila od nas pa naj ne veljajo le za umetnike
»Se pač odločiš, da boš srečen in delaš to kar pač želiš delati. In če še verjameš, da se boš s svojim delom lahko tudi preživljal…sama verjamem v to! Tudi zato, ker me podpirajo tako moji domači in prijatelji. Vsem se za to podporo zahvaljujem! Prav tako pa sem vesela, da v zadnjem času srečujem same pozitivne ljudi! Hvala vsem!«