Sandrini srčki iz bele in temne čokolade, z dodatkom lokalnega Karlovega medu in posuti z malinami so postali del ponudbe za goste Hotela Astoria na Bledu. Srčki so delo 29-letne Sandre Svetina, ki ima Dawnov sindrom. Že osem let je vključena v Center za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica (CUDV). Tam pod blagovno znamko Biseri ustvarja unikatne keramične izdelke.

Poleg ustvarjanja s keramiko svoj čas najraje preživlja v slaščičarski delavnici. Nad slaščičarstvom jo je navdušil znani mojster Rudolf: »Po televiziji sem gledala njegove kuharske oddaje in res je fenomenalen. Želela sem si, da bi tudi sama nekoč delala sladice.«

Dan B – dan Bleda in Biserov

V učnem Hotelu Astoria so Sandri uresničili veliko željo in ji omogoči, da se preizkusi kot pomočnica slaščičarke. Uspešno je opravila usposabljanje in na dan B, skupaj s še petimi uporabniki CUDV Radovljica, prejela potrdilo o uspešno zaključenem usposabljanju. Ostali so se usposabljali za pomočnika oziroma pomočnico sobarice. Na prireditvi so podelili priznanja in predstavili sodelovanje med Hotelom Astoria, Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled in CUDV Radovljica. Sodelovanje traja že dve leti in je usmerjeno predvsem k vključevanju oseb z motnjami v duševnem okolju v običajna delovna okolja. To je v skladu z evropskimi smernicami na tem področju, je povedala direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle: »Za vsakogar poskušamo poiskati delo, ki ustreza njegovim sposobnostim. Le tako se lahko aktivno vključi v družbo«.

Direktorica Hotela Astoria Bled Sabina Rešek je poudarila, da so novi pomočniki v kolektiv vnesli predvsem dobro voljo in navdušenje nad delom. Poleg tega je še dodala, da moč turistične destinacije niso samo lepote in turistična infrastruktura, ampak predvsem ljudje. Na dan B so na prireditvi za glasbo poskrbeli fantje iz skupine Čudoviti um, ki so s svojim igranjem znova navdušili vse zbrane.

Sandra s svojimi sladicami širi ljubezen in veselje

Sandra za svojo mentorico pravi, da sta najboljši tim. Skupaj sta ustvarili recept za sladke Sandrine srčke. Da so pripravljeni z ljubeznijo se čuti v vsakem grižljaju. Sandra pravi, da je slaščičarstvo njena sanjska služba in da svojo srečo z veseljem deli z drugimi sladokusci.

Rebeka Krašovec, foto: Boris Pretnar