Azita Bijol Hedayati slovenska slikarka, iranskega rodu, ki je med drugim živela in ustvarjala tudi na Bledu se s svojimi deli predstavlja v Galeriji Stolp na Blejskem gradu. Odprtje razstave Sanje bo v četrtek, 9. 5. 2019, ob 18. uri v Viteški dvorani , razstava pa bo do konca meseca na ogled v Galeriji Stolp.

Azita Bijol Hedayati se je rodila 1966. v Teheranu (Iran). Leta 2000 je diplomirala iz slikarstva na univerzi Islamic Azad v iranski prestolnici. Je akademska slikarka in profesorica likovne vzgoje, že med študijem na univerzi je poučevala na eni od osnovnih šol v Teheranu.

Po zaključku študija v Iranu je pridobila naziv profesorice in bi lahko poučevala na srednjih šolah, a je zaradi ljubezni do Slovenca, ki ga je spoznala med njegovim bivanjem v Iranu, zapustila domovino in se preselila v Slovenijo. Zadnjih dvajset let je živela na Bledu, v Bohinju, Kamniku in na Pragerskem. Od leta 2004 je razstavljala v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji in Iranu, tako na samostojnih kot skupinskih razstavah.

Likovni kritik Mario Berdič je o njenem delu med drugim zapisal: »Lahko bi dejali, da skuša Azita Bijol Hedayati v svojem ustvarjanju uresničiti tisto, kar je v realnem svetu skrajno težko dosegljivo, vendar ne nemogoče: ohranjanje družinskih vrednot medsebojne ljubezni s poudarkom na nežnosti in otroški preprostosti; spoštovanje kulturne in verske tradicije, vendar brez agresivnega poseganja v človekove pravice do svobodnega odločanja in izražanja; zavezanost civilizacijskim vrednotam, ki naj ljudi medsebojno povezujejo, namesto da bi jih ločevale; ohranjanje ekološke neoporečnosti zemeljskega življenjskega okolja, saj si ga ljudje enakomerno delimo z rastlinstvom in živalstvom, ki je bilo tukaj prisotno že davno pred nami in ga nimamo pravice uničevati. Azita Bijol Hedayati tako predstavlja most med dvema skrajno razlikujočima se kulturama, a hkrati s svojim umetniškim sporočilom med seboj povezuje tudi vse sedanje in pretekle civilizacije v neko enotno, vse človeško skupnost.«

 

.