O življenju Keltov tudi v Sloveniji pričajo ostanki celotnem območju Slovenije. Kaj vemo o njihovem naravnem bivanju? Kaj se iz zgodovine lahko naučimo? In kaj sporočajo naše osebne vizije?

Skupinska razstava dveh avtorjev

Maša Bersan Mašuk, akademska slikarka in Huberto Široka, oblikovalec nakita sta se združila v razstavi z imenom Sanje preteklosti. Maša Bersan Mašuk je z mnogimi poslikavami stropov in sten pustila pomemben pečat na številnih sakralnih objektih v Sloveniji. Vzporedno ustvarja tudi slike na platnu in lesenih ploščah, ki jih občinstvu predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Tokrat je na Blejskem gradu potekala skupinska razstava dveh umetnikov, ki sta svojo inspiracijo črpala iz lastne vizije Keltskega življenja.

Ojačevalci duš

Prav Kelti naj bi bili močni predstavniki starih civilizacij, ki so bivali tudi na nekdanjem območju Bleda. Huberto Široka pravi: »Sem počaščen, ker delam z Mašo skupaj, Kelti so naju oba prevzeli in pripovedujejo neko zgodbo naše preteklosti, na to temo že leta delam in tukaj sva se našla in danes pripovedujeva to, kar bomo videli.« Huberto je za razstavo povezal keramiko, steklo in kovino, ter iz vsega skupaj oblikoval nakit, ki predstavlja lovilce duš ter ojačevalce, ta so stara ljudstva uporabljala v preteklosti. Kot pravi Huberto: »To so najini Kelti, to ni zgodovinsko opredeljeno, ampak najina pravljica, kako midva te ljudstvi videvava … to pa se zrcali v tem prostoru, Kelti so bili tukaj in so pustili v naših dušah tudi sledi.«

Zemlja ne laže 

Tudi Maša Bersan Mašuk pravi, da je pomembno ozemlje: »Če tukaj živimo, imamo radi to zemljo, nebo, hribe in to ozračje, to je tisto edino. Zemlja ne laže, drugo je samo fantazija in domišljija. Da imamo radi zemljo, na kateri živimo, povezuje današnje in prejšnje ljudi.« Umetnica je na podlagi njene inspiracije ustvarila slike, ki naredijo podoben vtis kot žive sanje. Njene slikarske vizije so prežarjene s svetlobo, realističnimi portreti, človeškimi in živalskimi liki, predmeti in naravo, ki se preliva v abstraktna barvna ozadja.

Ker je pomemben vidik človeške kulture tudi ritem in glasba, na razstavi niso manjkali zvoki in glasba. Mina Kunstelj je poskrbela za prav poseben glasbeni vložek, ki je bil namenjen moški in ženski energiji.

Sanja Despotovič