Vstop v novo desetletje je prav nekaj posebnega, zato je prav, da se ob tem pošteno zabavamo. Na Jezerski promenadi smo leto 2020 skupaj z otroci proslavili že v popoldanskih urah.

V novo leto nas je pospremil škrat Ritobrc, ki je ves december pridno zbiral pisma na poštem uradu v Zimski pravljici. Obiskal pa nas je tudi dedek mraz, ki je vsem otrokom podaril zelena darila – dve kino vstopnici za Linhartovo dvorano v Radovljici. Za zanimivo uvodno animacijo sta poskrbela artista na hoduljah.

Silvestrovanje za otroke na Bledu

Na Bledu poteka največje silvestrovanje za otroke v Sloveniji, ki ga zadnja leta obišče preko 2500 obiskovalcev. Otrokom razdelijo več kot 1000 daril, razveseljuje jih okoli 30 nastopajočih in mnogo prostovoljcev. Otroci s Kulturno prosvetnega društva Josip Lavtižar Kranjska Gora so tako uprizorili zanimivo zgodbo o nastanku Blejskega jezera, ki jo je režirala Metka Frelih. Naslov predstave je Čarobnost Blejskega jezera.

Za tiste, ki legende morda še ne poznate

Kjer je danes Blejsko jezero, je bil nekoč velik travnik. Na sredi travnika je bil hribček, na sredi hribčka pa velika skala. Na hribčku je rasla najmehkejša trava. In na tem hribčku so najraje plesale gorske vile. Na travniku pa so pastirji pasli ovce. Ko so se ovce približale hribčku, vile opozorijo pastirje, naj ogradijo pašnik, da ovce ne popasejo trave na hribčku. Pastirji ne upoštevajo svarila in zato vile same ogradijo hribček. Vile prikličejo vse vode z bližnjih gora in potokov. In tako je nastalo Blejsko jezero.

Urška Tišler