Na Evropskem historičnem in 3D lokostrelskem prvenstvu pod okriljem mednarodne zveze HDH IAA, ki je od 4. do 13. avgusta potekalo v mestu Alba Iulija v Romuniji, je nadvse uspešno nastopila tudi 21-članska slovenska reprezentanca v 3D lokostrelstvu in se vrnila s kar sedmimi osvojenimi odličji.

Izjemen uspeh sta dosegla tudi Mojca Pavačič in Peter Vukotič, člana Lokostrelske družine Palček z Bleda. Peter Vukotič je z osvojeno zlato medaljo na historičnem prvenstvu postal evropski prvak. Mojca Pavačič pa je na 3D lokostrelskem prvenstvu (članice, tradicionalni lok) osvojila bronasto medaljo.

Slovenska reprezentanca je sicer na historični del prvenstva poslala dva tekmovalca. Oba sta osvojila medaljo. Poleg Petra Vukotiča z zlato medaljo, je srebrno medaljo domov prinesla tudi Irena Mavrič Pleško. Tekmovanje je zahtevno, saj se lokostrelci pomerijo v treh disciplinah in sicer tarčnem, taktičnem in 3D lokostrelstvu.

Peter Vukotič: »Naslov evropskega prvaka mi veliko pomeni, saj sem se šele pred dvema letoma ponovno začel aktivno ukvarjati z lokostrelstvom. Lokostrelstvo je bila sicer moja ljubezen že pred 40 leti, še pri tabornikih, za katero pa skozi leta nikoli ni bilo časa. Zdaj, če le utegnem, vsak dan odhajam na vadbišče v Globoko, saj je zame ta šport način sproščanja, meditacije.« 

Ostali del reprezentance se je pomeril v 3D lokostrelstvu, kar v praksi izgleda kot imitacija lova. Kvalifikacije so potekale tri dni na treh različno zahtevnih progah, na katerih je bilo 28 3D tarč v obliki živali. Najboljših šest tekmovalcev v vsaki kategoriji, se je uvrstilo v boj za medalje. Zlato medaljo in naslov evropske prvakinje 2023 je osvojila Renata Nolimal (članice dolgi lok), zlato medaljo in naslov evropskega prvaka pa Roman Pleško (člani dolgi lok). Bronaste medalje so osvojili še Tanja Ljubej (članice dolgi lok), Roman Kostanjevec (veterani sestavljeni lok) in Mojca Pavačič (članice tradicionalni lok).

Mojca Pavačič, prav tako članica Lokostrelske družine Palček, odlične tekmovalne rezultate in naslove na prvenstvih osvaja že nekaj let. »S 3D lokostrelstvom sem se začela ukvarjati pred 13 leti, ko sem na treninge lokostrelstva spremljala sina. Da ne bi sedela ob strani, sem se v tej športni panogi preskusila tudi sama. In odkrila, da mi ustreza. 3D lokostrelstvo je odličen šport, saj med drugim omogoča gibanje v naravi in druženje. Poleg tega omogoča tekmovanje tudi v zrelejših letih, pravzaprav tekmovalci takrat lahko dosegajo celo boljše rezultate.«

Od leta 2016, ko se je uvrstila v reprezentanco, se uspehi kar vrstijo. Vsako leto na velikih tekmovanjih zastopa Slovenijo. Te dni se z reprezentanco že odpravlja na naslednje večje prvenstvo (23. do 30. 9.), tokrat v Italijo. Upa na medaljo.

Nedavno ustanovljena Lokostrelska družina Palček Bled, danes šteje že 20 članov. Peter Vukotič o dolgoročnejših načrtih: »Razmišljamo tudi o tem, da bi svetovno prvenstvo v 3D lokostrelstvu ob ustrezni podpori, pripeljali na Bled. Morda v prihodnjih letih. Poleg finančnih sredstev namreč potrebujemo tudi čas, da se ustrezno pripravimo in z udeležbo na mednarodnih tekmovanjih kot je bilo to v Romuniji, pridobimo tudi informacije o organizaciji tovrstnih tekmovanj.«

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Sandi Pavačič