Na ITB Berlin, najpomembnejši svetovni turistični borzi, se bo Slovenija predstavila kot zelena, aktivna, zdrava destinacija za butična 5-zvezdična doživetja s poudarkom na ponudbi kulturnega turizma. Pri tem bo na 202 m² velikem razstavnem prostoru v organizaciji Slovenske turistične organizacije sodelovalo skupno 30 destinacij in ponudnikov ter nekaj nosilcev znamke Slovenia Green. Glavna partnerja predstavitve, ki bo potekala med 7. in 11. marcem, sta Združenje zgodovinskih mest Slovenije in Park Postojnska jama s Predjamskim gradom. Cilj predstavitve v Berlinu je nagovoriti predvsem goste z višjo kupno močjo.

Nemški trg je za slovenski turizem izjemno pomemben. Statistični podatki za lansko leto kažejo njegovo izredno rast, za 26% več prihodov in 25% prenočitev glede na leto 2016. V lanskem letu je bilo zabeleženih največ prenočitev nemških gostov od leta 1990 (964.231), preseženo je bilo tudi doslej rekordno leto 2001 (877.795). Kot so zapisali v Slovenski turistični organizaciji pa izziv ostaja dvig njihove potrošnje.

Slovenski nastop v znamenju kulturnega turizma

Nastop slovenskega turizma s 30 podjetji in destinacijami na tokratni ITB Berlin bo v znamenju kulturnega turizma. Nastop Slovenije na turistični borzi bo dopolnjen z intenzivno digitalno kampanjo, ki že poteka na najpomembnejših nemških spletnih portalih in družbenih medijih ter s številnimi poslovnimi dogodki na tem trgu.

Na posebnem slovenskem  večeru za izbrano nemško strokovno turistično javnost pa bo Slovenija s pomočjo Članske kuharske ekipe Slovenske kuharske reprezentance prikazana tudi kot zanimiva kulinarična destinacija.

Glavna partnerja predstavitve Združenje zgodovinskih mest in Park Postojnska jama s Predjamskim gradom

Na 52. izvedbi borze bodo njene obiskovalce v okviru Združenja zgodovinskih mest Slovenije v naša mesta vabili s programom, ki so ga pripravili v Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Radovljici, Kamniku, Idriji in na Jesenicah. Park Postojnska jama pa bo prikazal vzdušje srednjeveškega Predjamskega gradu. Svojo ponudbo bo na individualnih sestankih predstavljalo še 28 podjetij in destinacij: Hoteli Bernardin, M Tours, LifeClass Portorož,   Terme Krka, Hit Alpinea Kranjska Gora, Sava Hotels & Resorts,  Hotel Aleksander Rogaška Slatina, Adria Airways, Unitur Hotels & Resorts, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Kompas, d. d., Turizem Ljubljana, ETC Adriatic, Hotel Jezero, Bohinj Eco Hotel, Terme Olimia, Kobilarna Lipica in Hotel Maestoso, Golte Hotel & Mountain Resort, Park Škocjanske jame, Turistična agencija za invalide NoLimits Tours, Union hoteli, Rimske terme, Maribor – Pohorje, Slovenska Istra, Dežela Celjska, Destinacija Rogaška Slatina, Julijske Alpe in znamka Slovenia Green oziroma nekateri njeni imetniki.

V okviru Julijskih Alp se bodo na sejmu predstavile destinacije Bled, Bohinj, Gorje, Radovljica, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora.

Lani je na borzi ITB Berlin sodelovalo 10.000 razstavljavcev iz več kot 180 držav in 5 kontinentov. Borzo je obiskalo 109.000 poslovnih obiskovalce, 51.000 splošnih obiskovalcev in 1000 izbranih kupcev.