V ponedeljek, 11. decembra, smo na dan, ko se je pred 150. rodil Josip Plemelj, na Bledu stkali zgodbo o matematičnem geniju, ki se je s svojimi odkritji za vedno zapisal med zveneča znanstvena imena.

Na slovesnosti v Festivalni dvorani, ki so jo v Zavodu za kulturo Bled pripravili v sodelovanju s partnerji je bil najprej prikazan najnovejši dokumentarni film režiserja Mirana Zupaniča, po scenariju Boštjana Kuzmana, ki oživlja življenjsko zgodbo matematika in akademika prof. dr. Josipa Plemlja (1873–1967), prvega rektorja Univerze v Ljubljani. Življenje in delo Josipa Plemlja je predstavila tudi direktorica Zavoda za kulturo Bled mag. Lea Ferjan.

Pod taktirko voditelja Nika Škrleca so domači in gostujoči ustvarjalci, igralci Tomaž Bregant, Zdenka Pintar in Katja, pevka Malaika Banumiane Katrašnik ter ukrajinski baletni par Matvienko soustvarili večer, prepleten z zgodbo o Josipu Plemlju. In dragocenimi spomini gospe Alenke Plestenjak, prof. dr. Antona Suhadolca, Plemljevega učenca in nekaj časa tudi sodelavca in Jerneja Barbiča, udeleženca priprav Društva matematikov, fizikov in astronomov, ki si je zgradil uspešno znanstveno kariero v ZDA.

Zgodba o Plemlju in njegovi ljubezni do matematike in astronomije se nadaljuje tudi danes in živi v novih generacijah mladih talentov, ki prihajajo tudi iz blejske osnovne šole, ki nosi njegovo ime. Žan Ambrožič, letošnji prejemnik olimpijske bronaste medalje za fiziko in srebrne olimpijske medalje za astronomijo in astrofiziko je eden izmed njih. Za njim pa še mlajši, osnovnošolci, ki so na slovesnosti zbrali pogum, stopili na oder in prikazali svoje znanje.

Slovesni dan se je začel s povabilom na ogled spominske sobe v Vili Perun, Plemljevi poletni rezidenci, kjer je svoje bogato znanje o Josipu Plemlju z obiskovalci delil etnolog in geograf Janez Fajfar. K spomeniku prof. dr. Josipa Plemlja pred VSŠ Bled sta skupaj z županom Občine Bled Antonom Mežanom položila venec, župan pa je ob tem nagovoril tudi navzoče študente in profesorje VSŠ Bled.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Mirko Kunšič, arhiv Zavoda za kulturo Bled