Od 8. do 11. decembra je Pokljuka gostila tekme BMW IBU svetovnega pokala v biatlonu. V treh dneh so si biatlonski navdušenci lahko ogledali šest tekem. Po uradnem treningu je bila prvi tekmovalni dan na vrsti sprinterska preizkušnja. Prvih 60 tekmovalcev pri moških in pri ženskah se je nato uvrstilo na zasledovalno tekmo, ki je bila na sporedu naslednji dan. Tekmovanje se je končalo z moško in žensko štafetno preizkušnjo.

Prvič po letu 2007 je imela slovenska reprezentanca na Pokljuki znova dve štafeti. V ženski štafeti so moči združile Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje in Andreja Mali, ki je s tem nastopom zaključila svojo aktivno športno pot in se na domačem tekmovališču poslovila od navijačev. Med 24-imi ekipami je Slovenijo moška štafeta zastopala v postavi Miha Dovžan, Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Rok Tršan. Tekme pred domačim občinstvom je moral izpustiti naš najboljši biatlonec Jakov Fak, ki je še okreval po bolezni.

Nesporna zmagovalca Pokljuke 2016 sta postala Francoz Martin Fourcade in Nemka Laura Dahlemeir, ki sta v treh dneh vknjižila vsak po tri zmage. V slovenskem taboru je navdušil Klemen Bauer, ki je na sprinterski preizkušnji zasedel 12. mesto. Bil je edini slovenski predstavnik na zasledovalni tekmi. Tudi Teja Gregorin (36. mesto) in Anja Eržen (37. mesto) sta na prvi tekmi prikazali dober nastop, ki je obe popeljal v zasledovalno preizkušnjo. Za Miha Dovžana, mladega biatlonca z Gorij, se ni izšlo po načrtih in točk svetovnega pokala ni osvojil.

Lepo sončno vreme je na Rudno polje v treh dneh privabilo več kot 16.000 gledalcev iz Slovenije in tujine. Organizatorji so kljub pomanjkanju snega proge odlično pripravili in s tem zagotovili enakovredne razmere za vse tekmovalce. Kot je povedal Borut Farčnik, predsednik logističnega odbora, so se za organizacijo tako velikega tekmovanja pripravljali od zaključka lanskoletne prireditve. Aktivne priprave snega in tekmovališča so potekale od septembra. Da vse poteka tako kot mora in da so proge dobro pripravljene je skrbelo od 50 do 100 ljudi, na pomoč je priskočila tudi Slovenska vojska. V času tekmovanja je na prizorišču delalo od 450 do 500 ljudi.

Po izjemnem biatlonskem vikendu so načrti za prihodnost visoki. Pokljuka se je že potegovala za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2020 oz. 2021, a bila neuspešna. Organizatorji so se kljub temu odločili, da znova vložijo kandidaturo, tokrat za leto 2023. Če bodo uspešni, se bo do svetovnega prvenstva leta 2023 na Rudnem polju spremenilo in izboljšalo marsikaj.