Na Blejskem gradu so 1. in 2. 6. potekali srednjeveški dnevi, osrednji dogodek, povezan z bogato grajsko zgodovino, ki ga pripravljajo v Zavodu za kulturo Bled. Srednjeveški dnevi so priložnost, da obiskovalci vsako leto vstopijo v srednji vek in podoživijo del takratnega načina življenja. Tudi letos je sodelovalo prek 300 kostumiranih članic in članov srednjeveških skupin, ki so prišli iz Slovenije in tujine. Pester in razburljiv program je potekal tako na gradu kot na parkirišču pod gradom. 

Obiskovalci so lahko srednji vek tudi izkusili

Grad so prevzeli vitezi in njihove dame, obrtniki in rokodelci, ulični umetniki ter obiskovalci, ki so na letošnjih že 13. Srednjeveški dnevih za kratek čas vstopili v srednji vek. Srednjeveške dneve organizira Zavod za kulturo Bled skupaj s KDIS viteza Gašperja Lambergarja, z njimi pa želijo predstaviti del zgodovine Blejskega gradu. Matej Mužan iz KDIS: “Bistvo srednjeveških dni ni to, da obiskovalci zgolj opazujejo, temveč da tudi preizkusijo številne veščine, v katerih so bili v srednjem veku izučeni tako vitezi, rokodelci, obrtniki kot tudi grajska gospoda in običajni ljudje.” 

Na srednjeveški dnevih se najde nekaj za vsakogar

Pestro dogajanje, ki se je odvijalo na zgornji in spodnji terasi, ter na grajski tržnici, je trajalo vse od poznega jutra do večera. V tem času so se vrstili različni nastopi in delavnice domačih ter tujih skupin, nekatere izmed njih prihajajo na Srednjeveške dneve že vse od samega začetka. Čez dan so bili gosti in obiskovalci gradu lahko deležni mečevanja, napada na grad, lokostrelstva, obvladanja biča, ter metanja orožja. Plesali so se grajski plesi, igrala je srednjeveška glasba, otroci pa so lahko preizkusili tudi številne srednjeveške igre. Zvečer je grad zaživel v soju ognja, ko so nastopajoči poskrbeli za glasbeni večer in ognjeni spektakel. Nedvomno na gradu te dni ni manjkalo presenečenih in navdušenih obrazov.

Del preteklosti še vedno privlači tudi danes

Srednjeveški čas naj bi predstavljal obdobje preteklosti, ko je bilo vse bolj preprosto. Dana beseda je v tistem času držala. ”Bilo je vprašanje časti,” pravi Luka Borščak iz skupine red Viteški red sv. Nikole iz Varaždina. Ljudje so bili v tistih časih bolj iskreni in družabni. Časi so se morda spremenili, vendar srednji vek še vedno navdušuje in navdihuje posameznike in skupine, da z ljubeznijo in navdušenjem oživljajo obdobje, ko je bilo vse preprosteje.

Špela Lausegger, foto: Jon Razinger