Leto je naokoli in na Bled so se ponovno pripeljali ljubitelji starodobnih vozil s svojimi jeklenimi lepotci. Že šesto leto zapored je Klub starodobnih vozil Soteska v sodelovanju z Mercedes-Benz klubom Slovenija pripravil izbor za najlepšega starodobnika Slovenije. Obiskovalci so starodobna vozila lahko občudovali na Jezerski promenadi pod Zdraviliškim parkom. Okoli dvajset dobro hranjenih vozil različnih starosti je bilo na ogled obiskovalcem in sodnikom, ki so na koncu izbrali najlepše. Pa vendar takšna srečanja v prvi vrsti niso namenjena tekmovanju temveč druženju in spoznavanju ljudi, ki jih druži ljubezen do starodobnih vozil.

Starodobnik ali oldteimer

Starodobnik ali oldteimer je starejše dobro ohranjeno vozilo. Pri ocenjevanju vozila delijo v dve skupini. Avtentična vozila, teh je zelo malo, so po izgledu takšna, kot so prišla iz tovarne. V drugo skupino pa sodijo restavrirana vozila, ki so jih lastniki delno ali pa v celoti obnovili. Pri teh ocenjujejo kakovost restavratorskih del. (to bi dala v nek okvirček ali citat če je možno)

Navdušujoč, a drag hobi

Ne ravno poceni hobi te zasvoji nam je povedal eden izmed razstavljavcev. Upokojeni avtomehanik Janez Urbančič se večkrat udeleži takšnih srečanj, saj želi videti, kaj počnejo drugi. Ljubezen do vozil ga spremlja skozi vse življenje, najprej skozi njegov poklic, sedaj pa skozi hobi, s katerim je že »okužil« svojega sina. Za prihodnost mu tako ni potrebno skrbeti.

Skrb za ohranjanje tehnične kulturne dediščine

Morajo pa za prihodnost starodobnih vozil in seznanjanje širše javnosti z našo preteklostjo skrbeti klubi starodobnih vozil. Ti so pri nas združeni v dve zvezi; Slovenska veteranska avto-moto zveza in Starodobna vozila Slovenije. Predsednik omenjene zveze in glavni sodnik na izboru Janko Uratnik je dejal, da se v zvezi zavzemajo predvsem za ohranjanje bogate tehnične kulturne dediščine in spoštovanje preteklosti. »Ne gre le za motor in nekaj ropotajočega, pomemben je tudi socialni vidik«, je še povedal Uratnik. Tehnika, rokodelske spretnosti in obrtniška dejavnost je tisto, kar druži lastnike starodobnikov. In ljubezen do avtomobilov, ki jih povezuje.