Začetki Čebelarskega društva Bled-Gorje segajo v leto 1919. Društvo deluje v občinah Bled in Gorje, ki sta bili v preteklosti sedež dveh, leta 1996 pa združenih v eno čebelarsko društvo. Slovesnost ob 100.letnici društva so pripravili 24. aprila v Info centru Triglavska roža, kjer si do 19. maja lahko ogledate tudi razstavo fotografij na temo čebel.

Vsako leto novi člani in novi projekti

V društvu je danes 63 čebelarjev, vsako leto pa dobijo nove člane, kljub temu da biti čebelar ni preprosto. Društvo aktivno sodeluje v lokalni skupnosti z različnimi projekti, tako v povezavi z šolami in občino, ter drugimi lokalnimi društvi. Čebelarsko društvo Bled-Gorje je med drugim v letu 2014 uredilo čebelarsko pot v Gorje in sodelovalo pri promociji svetovnega dneva čebel 20. maja. Prav tako od lanskega leta sodelujejo v projektu Bee aware!

Slovenski čebelarji so v svetovnem vrhu

Predsednik Čebelarskega društva Bled-Gorje, Lovro Legat poudarja, da so vsa ta leta stremeli k razvoju, sodelovanju s skupnostjo ter k dobrobiti čebel in drugih opraševalcev. V društvu predvsem skrbijo za ohranjanje zdravja opraševalcev v dobi onesnaženosti in pomanjkanja medovitih rastlin. Čebelar Blaž Ambrožič pa temu dodaja tudi dejstvo, da so slovenski čebelarji v samem vrhu svetovnega čebelarstva.

Biti čebelar ni zgolj poklic

Čebelarji ČD Bled-Gorje si življenja brez čebel skoraj ne predstavljajo. Ne le čebelarji, tudi njihove družine so vpletene v zgodbo, ki jo čebele zgolj povezujejo. Med drugim Ambrožič izpostavlja tudi svoje veselje, da skupaj s svojo ženo oba skrbita za čebelnjake in sta vpletena tudi v izobraževanje o čebelarstvu. Pravi, da je nedvomno lažje, če družina podpira čebelarja, še bolje pa, če se mu pri čebelarstvu pridruži.

Čebele naj bi bile po mnenju večine pomembne vsem, ne zgolj tistim, ki za njih skrbijo. So namreč pokazatelji kakovosti našega bivalnega okolja. Zdravje narave se kot ogledalo zrcali v zdravju in gibanju čebel. Vsakdo izmed nas lahko na svojem vrtu ali balkonu posadi medovite rastline in s tem prispeva k dobrobiti opraševalcev. Najlepše darilo ob 100. letnici ČD Bled-Gorje je to, kar čebelam darujemo s svojo skrbjo zanje.

Špela Lausegger