Na Bledu je v okviru projekta United states of Europe potekala konferenca vplivu migracij na lokalno skupnost in turizem. Na konferenci so sodelovali predstavniki lokalnih oblasti in turističnih skupnosti iz Subotice in Bleda. V okviru konference so se s svojim delom v delavnicah in kulturnim programom predstavili tudi mladostniki iz obeh občin.

Subotica, vojvodinsko mesto na severu Srbije in slovenski Bled si ne bi mogla biti bolj različna: bogato, multikulturno mesto s pestro zgodovino, kulturno, nacionalno in versko nadvse raznoliko s 100.000 prebivalci na eni strani in Bled, alpski biser z nekaj več kot 5.500 prebivalci, turistično znano in oblegano mesto. Pa vendar ju družijo tudi skupne točke, ki so jih predstavniki obeh občin, predvsem pa mladi raziskovali v okviru projekta Združene države Evrope.

Živeti multikulturnosti

Vojvodinsko mesto, ki leži blizu tromeje med Srbijo, Madžarsko in Hrvaško je od nekdaj multikulturno. Ima pestro zgodovino in bogato kulturno dediščino. Delček te bogate kulture so prikazali mladostniki, učenci osnovnih in srednjih šol iz Subotice. Njihovo življenje kot je tudi v svoji predstavitvi šolskega sistema predstavila Mirjana Stevanović, ravnateljica OŠ Matko Vuković je prepleteno z multikulturnostjo, saj se npr. v njihovi osnovni šoli srečuje 35 narodnosti, narodnostnih manjšin in različnih religij. Njihovi učenci tako multikulturnost živijo vsak dan.

Vpliv migracij na lokalno skupnost….

Od nekdaj pa se Subotica srečuje tudi z migracijami, val beguncev z bližnjega vzhoda je v preteklosti že večkrat opljusnil mesto. Najhuje je bilo ob vzpostavitvi t.i. balkanske poti, preko katere so begunci iz Sirije, Afganistana in Iraka skušali pred vojno in nemogočimi ekonomskimi razmerami v svojih državah pobegniti v Evropo. Kot je poudaril Ilija Đukanović, član mestnega sveta Subotice so se tako lokalne oblasti kot vse pristojne službe uspešno soočile z velikim izzivom, kar pa je zanj najpomembneje je to, da so se prebivalci Subotice izkazali za izjemno humane. Trenutno v Subotici v migrantskem centru živi 60 ljudi.

..in turizem

Kot je povedal direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon so v evropski projekt United states of Europe svoje kolege iz Subotice povabili na podlagi večletnega sodelovanja v drugih projektih. Predstavniki obeh občin s področja lokalne uprave, šolstva, turističnih in infrastrukturnih podjetij so v okviru dvodnevne konference  izmenjali svoje izkušnje na področju vpliva migracij na lokalno skupnost in turizem. Bled je tako predstavil svoje izkušnje na področju vpliva migracij na turizem.

Mladi o šolskem sistemu in multikulturnosti

Mladi so med tem, ko je potekala okrogla miza o vplivu migracij na lokalno skupnost in turizem v delavnicah raziskovali multikulturnost v obeh mestih in primerjali šolski sistem v obeh državah. Svoje ugotovitve so predstavili v sklepnem delu dogodka.