Štiri Unesco biosferna območja v Sloveniji, ki so si za svoj simbol izbrala čebelnjak in čebele, prepoznavajo čebelarstvo in skrb za opraševalce kot enega najlepših primerov partnerskega sodelovanja med človekom in naravo. Posebej to velja v Sloveniji, ki ima v svetovnem merilu edinstveno, pionirsko vlogo v razvoju sodobnega čebelarstva.

Za Biosferno območje Julijske Alpe, katerega srce je Triglavski narodni park, je čebelarstvo zelo pomembno. Nenazadnje se je na njegovem današnjem ozemlju, na Breznici v občini Žirovnica, leta 1734 rodil pionir slovenskega čebelarstva Anton Janša. Njegov rojstni dan, 20. maj, so Združeni narodi na slovensko pobudo razglasili za svetovni dan čebel.

Anton Janša se je leta 1769 prijavil na razpis tamkajšnje Nižjeavstrijske gospodarske družbe za učitelja čebelarjenja, kar je uvajala napredna cesarica Marija Terezija. Opravil je izpit in leta 1770 postal cesarsko-kraljevi učitelj čebelarstva. Poleg poučevanja je čebelaril na vrtu cesarice, potoval po Spodnji Avstriji, Moravski, Češki in predstavljal svoja odkritja o prevažanju čebel na ajdovo pašo. V nemškem jeziku je napisal dve temeljni čebelarski knjigi: Razprava o rojenju čebel in učbenik Popolni nauk o čebelarstvu. Cesarica Marija Terezija je po smrti Antona Janše izdala ukaz, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah. Njegove čebelarske nasvete čebelarji upoštevajo še danes.

Svetovni dan čebel, rojstni dan svojega slovitega rojaka, v vaseh pod Stolom redno in že dolgo obeležujejo. Tokratna slovesnost je bila 19. maja na Breznici, pripravili pa so jo Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, Čebelarsko društvo Antona Janše Breznica, Občinska knjižnica Jesenice in Čebelarski muzej Radovljica. Vse dni v letu pa je na Breznici na ogled rekonstrukcija nekdanjega čebelnjaka Antona Janše, ki so ga postavili 1965, v letu 2017 pa je doživel celostno obnovo.

Obiska je vreden tudi Čebelarski muzej v Radovljici, ki dediščino slovenskega čebelarstva predstavlja že od leta 1959. Stalna razstava, postavljena maja 2021, nosi naslov “Živeti skupaj. O čebeli in človeku.” Vsestranska, tudi čebelarska učilnica na prostem je tradicionalni Mednarodni festival alpskega cvetja, ki se je v Bohinju začel 19. maja, in se bo zaključil 4. junija. Na svetovni dan čebel, 20. maja, so zaposleni v Javnem zavodu Triglavski narodni park, upravljalcu Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe, obiskovalcem v okviru projekta Fractal na festivalu delili čebelam in drugim opraševalcem prijazne rastline, ki si jih lahko posadijo na domačem vrtu ali balkonu. Program festivala je na voljo tukaj

Čebele pa se rade mudijo tudi na narcisah ali ključavnicah, zaščitenih rastlinah, ki so v teh dneh pobelile travnike pod Golico. So prava paša za oči. Ob koncih tedna se je med narcise z Jesenic možno podati s posebej za to organiziranimi avtobusnimi prevozi. Več informacij lahko preberete tukaj

mpp, foto: arhiv JZ TNP