Že tretje leto zapored so Bled prevzeli plesalci swinga. Na štiridnevnem festivalu je več kot 160 plesalcev napolnilo blejsko promenado, kjer so do jutranjih ur plesali pod zvezdnatim nebom. Vsak dan so se štiri ure učili pod vodstvom šestih profesionalnih učiteljev, poleg tega pa so jim organizatorji pripravili ogled turističnih znamenitosti, vadbo joge in akrojoge ter seveda nepozabno zabavo.
»Swing je kot neka skupnost«

Swing festivali so odlično obiskani po vsej Evropi in nič drugače ni bilo pri nas. Organizatorka festivala Mina Jera Kovač je pred tremi leti dobila idejo in se odločila, da jo preizkusi. »To okolje nam res ponuja neskončno možnosti, zato se mi je zdelo škoda, da ljubiteljev swinga ne bi pripeljali tudi na Bled. Tako kot se je nekoč plesalo v odprti kazini, lahko danes plešemo na promenadi.« Vsak večer so ob živi glasbi zavzeli plesišče in tople poletne večere ponesli desetletja v preteklost.
Swingajo že skoraj 100 let

Swing je zvrst plesa, ki je nastala kot odziv na swing glasbo iz 20. let 19. stoletja v Združenih državah Amerike. Pri dekletih krilo, pri moških visoke hlače in metuljček, pri obeh pa plesni čevlji, obvezna oprema plesalcev swinga. S tem poudarijo obdobje, v katerem se je ples razvijal in zabavi dodajo tisto piko na i. »Swingerji v Sloveniji in v tujini se radi oblečejo v vintage slogu, to pa je za občinstvo še bolj atraktivno,« pojasni Mina.
Slovenci raje na plesne večere

Vsako leto pripravijo delavnice, za katere prijave zbirajo že več mesecev prej. »Običajno se jih prijavi okoli 160, saj smo na Bledu omejeni s prostorom za vadbo.« Vadijo v Osnovni šoli Bled pod vodstvom šestih profesionalnih učiteljev iz celega sveta. Razdeljeni so v tri skupine, od tistih z najmanj znanja, do tistih z nekaj več. »En učiteljski par je vedno slovenski, trudimo pa se, da so vsi res svetovno priznani plesalci, ki lahko prijavljenim ponudijo nekaj novega.« Slovenci se prijavljajo kasneje kot ostali, letos jih je bilo približno 30, raje se namreč udeležijo plesnih večerov.

 

Učenje, ples in obilica zabave

Pester program je udeležencem ponudil tudi obisk turističnih atrakcij, odlično hrano, vadbo joge in akrojoge v čudovitem blejskem okolju in pa seveda zabave pozno v noč na skritih lokacijah. Predvsem tuji plesalci so bili nad festivalom navdušeni, saj vse aktivnosti lahko počnejo v stiku z naravo. Veliko se jih je namreč za obisk odločilo tudi zaradi samega Bleda, ki so si ga že dolgo želeli ogledati.