Pred natanko petindvajsetimi leti, 8. maja, je bilo ustanovljeno Turistično društvo Bohinjska Bela. Ustanovljeno je bilo z namenom, da naravne lepote kraja, organizirano ponudi turistom. V društvo se je na ustanovnem zboru vključilo vseh 40 članov, leto kasneje jih je društvo štelo 58, do leta 2019 pa jih je bilo včlanjenih 113. V teh petindvajsetih letih pa je društvo doseglo marsikaj.

Kot pravi predsednica Turističnega društva Bohinjska Bela Francka Gregorc, se je bila Bohinjska Bela dolgo skrivala v senci Bleda. Po ustanovitvi turističnega društva se je prepoznavnost kraja povečala, saj se je med drugim ta vključil tudi v promocijo Bleda. Veliko pa so naredili tudi sami. Poleg promocije in digitalizacije so izboljšali turistično infrastrukturo. Veliko pozornosti namenijo tudi urejanju samega kraja, od cvetličnih in drevesnih nasadov, do osvetlitev cerkve. Nepogrešljivi pa so tudi dogodki, ki jih prirejajo skupaj z ostalimi društvi in skupnostmi. Najbolj odmevna dogodka sta Marjetin sejem in že tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec.

»Ne želimo si masovnega turizma za katerim bi ostale samo smeti, ampak, da bi prišli tisti ljudje, ki znajo uživat v naravi. Ne uničevat, ampak jo znajo lepo opazovat«, za konec pove Francka Gregorc.

Urška Tišler