Z mečem ob meč za ljubljena srca je naslov letošnje ambientalne predstave, ki so jo člani Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno pripravili skupaj s Kulturnim društvom Viteza Gašeprja Lambergarja. Skupno ustvarjanje gledališčnih iger se je začelo na pobudo, žal že pokojnega člana Kulturnega društva Ribno, Rada Mužana. Prvo prireditev so uprizorili že leta 2004. Od takrat naprej skoraj vsako leto, ob pomoči in sodelovanju tamkajšnjih domačinov, pripravijo gledališčni dogodek iz časa turških vpadov. S tem tudi poleti poskrbijo za pestro kulturno dogajanje v Krajevni skupnosti Ribno.

Dogajanje je postavljeno v vas Bodešče, kjer stoji cerkev sv. Lenarta, ki velja za eno izmed najstarejših cerkva na Slovenskem. Legenda pravi, da je v času turških bojev konj brcnil v vrata te cerkve, na vratih pa naj bi bil še danes viden odtis konjske podkve.

Letošnja zgodba govori o bojih s Turki, ki napadejo vas in odpeljejo ženske ter otroke. Seveda jih naši hrabri vitezi poskušajo rešti. Ali so bili pri tem uspešni pa si lahko ogledate v prispevku.