Tudi letos je potekal že tradicionalni Riklijev pohod, ki ga organizira Turistično društvo Bled v sodelovanju z doktorjem Leopoldom Zonikom. Vodne, sončne in zračne kopeli obiskovalce napolnijo z energijo ter jih spomnijo, da so metode zdravilca Arnolda Riklija, še kako žive. Iz Švice je že pred več kot 150. leti na Bledu prinesel osnove modernega zdraviliškega turizma in jih spretno uporabil v našem naravnem okolju.

 

Začetnik zdraviliškega turizma

Rikli je bil po rodu sicer Švicar, a je kar 52 let ostal na Bledu. Na Bledu je ustanovil Naravni zdravilni zavod, ki je predstavljal svojevrstno metodo zdravljenja z motom Voda koristi, zrak še bolj, najbolj pa svetloba. »Mi v turizmu se zavedam, koliko je ta človek naredil za blejski turizem, zato s tovrstnimi dogodki želimo to zavest obuditi tudi med ostale prebivalce Slovenije,« pravi Maja Lakota iz Turizma Bled.

 

Po poteh Arnolda Riklija

Pohod že vsa leta poteka po istem načrtu. Prične že ob sedmi uri zjutraj, ko se obiskovalci zberejo pred Hotelom Golf. Tam jih čaka merjenje srčnega tlaka in sladkorja v krvi, nato pa se odpravijo po poteh Arnolda Riklija. Po njegovi znameniti trim stezi, ki vodi do Straže. Na vrhu poteka telovadba oziroma zračne in sončne kopeli, kot jih je poimenoval Rikli. Sledi zdrav zajtrk, nato pa sprehod do kampa Zake, tisti močnejši pa se lahko odpravijo na Osojnico. Na koncu se vsi zberejo na travniku pred jezerom in v miru pojejo še kosilo.

 

Nazaj k naravi, da z zdravilnimi terapijami vas ozdravi!

Kot pravi blejski zdravnik Leopold Zonik, se je vse skupaj začelo pred 19. leti s preučevanjem Riklijevih metod zdravljenja. Vedel je, da je potrebno ljudem le predstaviti te različne načine in z veseljem jih bodo sprejeli. Zato se je odločil, da organizira Riklijev pohod, ki bi ozaveščal o tem, kako pomembno je biti v skladu z naravo, kako pomembno je zdravo brezmesno prehranjevanje z več obroki, kako dobro je, da hodimo bosi itd.

 

V spomin

Poleg tega organizirajo še Riklijev teniški in šahovski turnir, vse bolj pa poudarjajo njegove načine zdravljenja tudi v blejskih hotelih. Turistično društvo Bled mu je ob 125-letnici delovanja v Zdraviliškem parku postavilo spomenik, še en spomenik pa lahko občudujemo kar na njegovi trim stezi.