Člani Turističnega društva zasip in Kulturno umetniškega društva Zasip so že tretje leto zapored pripravili tradicionalni prgarski dan. Prga je ime za hruško tepko. Včasih je na pobočju Zasipa raslo veliko teh dreves. Med starejšimi domačini se za Zasip še vedno uporablja ime Prgarija, za Zasipljane pa oznaka prgarji.

Hruške tepke so včasih sušili, jih zmleli v moko, to pa so uporabljali kot nadomestek za peko kruha in pripravo različnih jedi iz prge. Vsako leto na prgarski dan domačinom predstavijo značilno Zasplansko kulinariko. Sokrajane tako ozaveščajo o zgodovinskih značilnostih kraja, ki jih skupaj poskušajo ohranjati in prenašati na mlajše generacije.

Na letošnjem prgarskem dnevu so v dopoldanskem času za najmlajše potekale delavnice na temo hrušk. Popoldne pa so pripravili kratek kulturni program, kjer ni manjkalo glasbe in dobre hrane. Nastopili so Vokalna skupina Lip Bled, Mladi prgarji ter povabljena gostja Martina Špik in domačin Niko Kraigher na harmoniki. Mladi prgarji delujejo pod vodstvom Bojane Pipan, aktivne članice društva, ki je za obiskovalce pripravila različne jedi iz prge. Gospa Bojana je prava strokovnjakinja za prgrske jedi. Poleg prginega kruha je z uporabo drugih lokalnih sestavin pripravila različne jedi, katere so zbrane v knjižici receptov, ki bo izšla naslednje leto.

Zasip, oltar Gorenjske kot mu pravijo ima za svoj simbol hruško, saj najbolje izraža identiteto tega kraja. En dan v letu je v Prgariji vse v znamenju hrušk.