Najvišje ležeča trta na Blejskem gradu je tudi najstarejša na svetu. Trta, ki je bila Bledu podarjena za njegovih tisoč let, je velika etnografska posebnost.  Leta 2011 je mesto Maribor Bledu podarilo cepič stare vinske trte Vitis Vinifera iz Lenta, ki je zapisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Trta vrste žlahtna črnina leži namreč na 599 metrih nadmorske višine. Njene korenine segajo globoko pod skalovje Blejskega gradu, za njo pa odlično skrbijo njeni skrbniki.

Nekoč je na Bledu že teklo domače vino. O tem govori tudi ime enega izmed blejskih vaških jeder, Zagorice. V starih časih je bilo podnebje na Bledu toplejše, vendar tudi v prihodnosti obstaja možnost, da Gorenjska razvije svoje lastno vinorodno območje. Grajski grič je bil nekoč prekrit z vinskimi trtami, vsakoletna slavnostna grajska trgatev pa danes predstavlja trud za ponovno obujanje vinarske tradicije na Gorenjskem.

Že leta 2015 je trta obrodila 35 kil grozdja, to leto pa naj bi ga bilo mnogo več, nam je zaupal grajski vinar in čuvaj trte Andrej Merzel. Slavnostni otvoritvi grajske trgatve je kot se spodobi, sledila tudi Zdravljica s kozarčkom žlahtne kapljice.

Na gradu se nahaja tudi Grajska vinska klet v kateri obiskovalci lahko okusijo vina Dornberg, ki so na Bled pripeljana iz Vipavske doline. Skrbniki trte so se po opravljeni slovesnosti odpravili v Zalošče pri Dornbergu, kjer bo se bo obrano grozdje spremenilo v okusno vino.