IEDC – Poslovna šola Bled je 30. letnico obeležila z mnogimi mednarodnimi dogodki, med katerimi so bili konferenca o ženskih voditeljicah, predsedniški forum o digitalizaciji in vsakoletna tradicionalna slavnostna podelitev diplom.

Slavnostna podelitev

Na slavnostni podelitvi na Bledu je svoje diplome prejelo 45 udeležencev mednarodnega podiplomskega študija managementa MBA iz 12 držav, razglašeni so bili trije doktorji znanosti – Barbara Smolnikar, Jasna Jelinek in Marko Mayer Cann -, profesor leta je postal prof. Jim Ellert. Že devetič pa je bil podeljen akademski častni doktorat, tokrat ga je prejel prof. dr. Derek F. Abell, ki je pomembno prispeval k razvoju voditeljstva.

Ženske voditeljice za boljši svet

Na konferenci o ženskih voditeljicah je bilo prisotnih več kot 130 vplivnih žensk iz 26 držav, ki so prepričane, da zastopanost žensk na vodstvenih položajih prinaša številne ugodnosti, ne le za podjetja, temveč tudi za družbo kot tako. Uravnoteženost obeh spolov je izredno pomembno, pomembna pa je tudi emancipiranost. »Najprej se je treba izobraziti, potem si je treba ustvariti dom in najti partnerja, ki je emancipiran moški, potem mora tudi sama pomagati spreminjati okolje v katerem je in potem verjeti vase, v svoje sposobnosti, da lahko, da hoče in da zmore« je nasvet ženskam, ki ga je podala dekanja, Danica Purg.

Slovenija potrebuje hitrejši razvoj

Prof. dr. Derek F. Abell je predstavil ključne izzive, ki se navezujejo na voditeljstvo. Izziv, ki ga je izpostavil za Slovenijo je hitrejši razvoj. »Slovenija prednjači pred mnogimi drugimi državami iz srednje in vzhodne Evrope, pa tudi Rusije, toda celotna regija se razvija prepočasi. Potrebno bi bilo več premikov, več sprememb. Seveda cenim sodelovanje med zasebnim in javnim sektorjem, a voditeljstvo je zgodba. Voditeljstvo mora premakniti stvari naprej, ne le tukaj, ampak na celotnem območju. Premikamo se preveč počasi, potrebno se je zganiti« pravi prof. dr. Derek F. Abell.