Začetki Turističnega društva Bled segajo daleč nazaj v leto 1879. Danes društvo združuje več kot 1000 članov in je usmerjeno predvsem v skrb za urejenost kraja in delo s člani na tem področju.

Na letni ravni pripravljajo čistilno akcijo, predavanja za člane, cvetlični dan, izobraževalni izlet izdelovanje pirhov itd. Zaslužni so tudi za peko posmodulje in njeno prepoznavnost. V okviru TD Bled delujejo sekcije pletnarjev, fijakarjev in sobodajalcev ter turistični podmladek na OŠ profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled.

Dva turistično informacijska centra

Najbolj pomembna naloga Turističnega društva Bled je vsekakor vodenje turistično informacijskih centrov. Na dveh lokacijah, Informacijskem centru Triglavska roža in v TIC-u na obali jezera (pri Kavarni Park) so domačim in tujim gostom vsak dan na voljo različne brošure, informacije, izposoja koles, spominki itd. Po besedah vodje centra Vanje Piber je največ povpraševanja namenjenega trem blejskim biserom – gradu, otočku in cerkvici.

Različne sekcije

Poleg vodenja centrov pa največ časa namenijo sami urejenosti Bleda, izobraževanju občanov o pomembnosti turizma, peki posmodulje, druženju in predajanju informacij naslednjim generacijam. Uspešno povezujejo tudi tri sekcije – fijakerje, pletnarje in sododajalce ter turistični podmladek, ki deluje na osnovni šoli dr. Josipa Plemlja Bled. Slednjim pomagajo tudi finančno, po navadi denar namenijo za obisk festivala turizma in strokovne ekskurzije. Za sekcijo sobodajalcev pa letno s pomočjo študentov turizma organizirajo izobraževalno predavanje.

Druženje

Vsem članov, prav tako pa tudi predsednici, je najpomembnejše, da člani v društvu uživajo. Nekateri na letni ravni naredijo namreč več kot tri tisoč prostovoljnih ur dela. Največ tega obsega peka posmodulje na blejski promenadi in pa seveda različne akcije, s katerimi želijo pripomoči k lepši okolici. Najbolj so ponosni na čistilno akcijo, že vrsto let čistijo območje Osojnice in Ojstrice ter na akcijo »Moja dežela, lepa in gostoljubna«, ko izvedejo ocenjevanje hiš in vrtov.

Želijo si lastnih prostorov

Leta 2009 so praznovali že 130 letnico delovanja društva ter jo obeležili s celoletnim dogajanjem. Predsednica društva Jana Špec pravi, da takšni jubileji ne smejo ostati pozabljeni, saj označujejo pomemben mejnik v delovanju ter nagrado vsem, ki so pripomogli, da društvo še vedno uspešno deluje. Za vnaprej si želijo lastnih prostorov, saj bodo le tako prihodnje generacije lahko nadaljevale z delom, zato bodo vsa zbrana sredstva namenili varčevanju.