Na Bledu je v podzemni garaži stanovanjskega objekta ob polnjenju zagorelo električno vozilo. Dim se je zaradi odprtih vrat razširil tudi v oba objekta, zato je stekla evakuacija.

Na srečo je bil to le scenarij za gasilsko meddruštveno vajo, ki so jo organizirali v Prostovoljnem gasilskem društvu Bled.

Poveljnik PGD Bled Domen Kunčič: “Letošnja tema meseca oktobra, meseca požarne varnosti, je Tudi baterije lahko zagorijo. Gre za različne vrste naprav, ki jih imamo na baterije. Zlasti avtomobili so tisti, ki so, lahko rečem, najbolj ogrožena vrsta, ker je kapaciteta samih baterij tako velika.”

Na vaji je sodelovalo 50 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Bled, Bled-Rečica, Ribno, Zasip in Mlino. Z Gasilsko reševalne službe Kranj pa so pripeljali poseben ventilator.

Gasilci so pogasili požar in hladili baterijo vozila, pregledali garažno hišo, iz katere so rešili 2 poškodovanca.  Pregledali so tudi oba objekta, da so se prepričali, da so se vsi evakuirali. Na koncu so vozilo odstranili iz garaže ter prostore prezračili.

“Pri gorenju vozil, sploh pa električnih prihaja do izhajanja strupenih plinov, ki so nevarni za dihala, življenje. Zato se je treba iz vsakega objekta, kjer karkoli gori, čimprej umakniti na varno mesto,” poudarja Domen Kunčič.

“Zelo pomembno je, da začnejo s samoevakuacijo. To pomeni, da ko zatuli sirena, zvočni signal, nekje so tudi že vnaprej posneta določena besedila, da ljudje sami pristopijo k evakuaciji. Pomagajo onemoglim, otrokom,” poudarja Miha Tavčar, namestnik predsednika Gasilske zveze Bled – Bohinj in predsednik komisije za preventivo v gasilski zvezi. In dodaja: “Največja težava je..ljudje smo navajeni na določene zvoke okrog nas. Zvok sirene je za nas nekaj nenavadnega…. Zato je zelo pomembno, da v okolju kjer živio ali kamorkoli pridejo, npr. v hotel v tujini, da se seznanijo s požarno varnostjo. Tudi glede evakuacije, smeri umika, kam lahko grejo v primeru požara.”

V mesecu požarne varnosti prostovoljna gasilska društva organizirajo številne preventivne akcije. Od pregleda gasilnih aparatov za občane, pregleda hidrantnih omrežij in preventivnih pregledov večjih objektov.

Meddruštveno gasilsko vajo so po Kunčičevi prvi oceni – seveda sledi podrobnejša analiza – uspešno zaključili, so pa kot poudarja, povsod še možnosti za izboljšave:

“Spoznavanje objektov je ena izmed takih stvari. Tudi sama tehnologija gašenja električnih vozil zahteva kar nekaj zelo drage opreme, ki je trenutno še nimamo. V kolikor se bo ta trend naraščanja števila električnih vozil povečeval, bo pa treba tudi o tem razmišljati.”

Mojca Polajnar Peternelj